Un nou receptor poate prezice riscul de tulburare de stres posttraumatic

©

Autor:

Un nou receptor poate prezice riscul de tulburare de stres posttraumatic
Oamenii de știință au identificat un receptor aflat pe suprafața celulelor creierului, care joacă un rol cheie în reglarea modului în care atât animalele, cât și oamenii răspund la stres. Cercetările sugerează că receptorul poate reprezenta un biomarker important al tulburării de stres posttraumatic (PTSD) la om și poate ajuta la dezvoltarea tratamentelor împotriva stresului și a anxietății.
Este vorba despre receptorul S1PR3, o moleculă lipidică găsită pe membranele celulare, care este activă în multe procese celulare, incluzând inflamația, migrația celulară și proliferarea.

În studiul de față, cercetătorii au detectat niveluri ridicate ale proteinei S1PR3 la șobolanii rezistenți la stres și niveluri mai scăzute în grupul vulnerabil, care prezintă comportamente depresive și anxioase. Echipa de studiu a ajustat apoi expresia genei S1PR3 pentru a crește sau a reduce produsul genei - proteina S1PR3. Rezultatele lor au confirmat că creșterea nivelului de proteine a crescut comportamentele rezistente la stres, în timp ce reducerea nivelului de proteine a dus la o creștere a comportamentelor vulnerabile.

Oamenii de știință au măsurat, de asemenea, nivelurile de S1PR3 în sângele pacienților diagnosticați cu tulburare de stres posttraumatic și au observat că aceștia aveau niveluri mai mici de S1PR3 decât cei care nu sufereau de această afecțiune.

„Dacă putem stabili că SIPR3 sau receptorii sfingolipizi înrudiți sunt biomarkeri valabili pentru tulburarea de stres posttraumatic și alte tulburări legate de stres, este posibil să avem un instrument nou pentru a prezice riscul unei persoane pentru tulburare de stres posttraumatic sau pentru a prezice gravitatea simptomelor unui pacient” a declarat Seema Bhatnagar, unul dintre colaboratori.

Sunt necesare studii mai ample pentru a valida aceste descoperiri.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 17-09-2019 | creare: 17-09-2019 | Vizite: 751
Bibliografie
Receptor protein in brain promotes resilience to stress. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190903160619.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Viața sexuală a femeilor este influențată în mod negativ de simptomele de stres post-traumatic
  • Trauma din copilărie a fost asociată cu un risc mai mare de simptome somatice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum