Un nou studiu arată că declinul cognitiv este incomplet cunoscut

©

Autor:

Un nou studiu arată că declinul cognitiv este incomplet cunoscut
Cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Ohio arată că factorii de risc actuali ai declinului cognitiv nu explică decât o mică proporție din variația crescută de abilități psihice ale persoanelor în vârstă. Conform oamenilor de știință, factorii cel mai frecvent asociați cu alterarea funcționării cognitive fiziologice, precum statutul socioeconomic, educația și rasa, explică doar 38% din variația abilității cognitive în rândul persoanelor din Statele Unite ale Americii la vârsta de 54 de ani.
Hui Zheng, autorul principal al studiului și profesor de sociologie la universitatea americană, afirmă că există o multitudine de aspecte neștiute despre factorii ce duc la o variație atât de crescută în ceea ce privește funcționalitatea cognitivă a oamenilor, însă există o nevoie urgentă de cercetări care să trateze acest subiect și să descopere cauzele scăderii acesteia, precum și modalități de încetinire a progresiei declinului cognitiv. Autorul menționează și faptul că acești factori au explicat un procent și mai redus din variația cognației la grupa de vârstă 54-85 de ani, mai exact de numai 5,6%.

Eșantionul de studiu a fost compus din 7.068 de persoane aparținând unui studiu de sănătate realizat între anii 1996 și 2016, fiind născute între anii 1931 și 1941. Specialiștii au evaluat funcționalitate cognitivă pe care aceștia o prezentau la începutul cercetării inițiale, atunci când participanții aveau 54 de ani, și în prezent, la vârsta de 85 de ani a acestora.

Dintre factorii analizați, educația a fost cel mai important predictor al funcționalității cognitive, fiind responsabilă de 25% din variațiile acesteia, în ordine descrescătoare a efectului nociv urmând rasa, averea și veniturile gospodăriei, educația parentală, ocupația și prezența sau absența depresiei. În plus, afecțiunile cronice, starea civilă, religia și comportamentele sanitare și sexuale au fost responsabile de mai puțin de 5% din aceste variații.

Cu toate acestea, autorii au descoperit că variația în funcționarea cognitivă la vârsta de 54 de ani a fost de trei ori mai mare decât variația identificată la participanți în următorii 30 de ani, Zheng sugerând că rata declinului cognitiv a fost mai asemănătoare între participanți decât valoarea standard a funcționării cognitive pe care au identificat-o la vârsta de 54 de ani a participanților. Cu alte cuvinte, descoperirea modalităților prin care se poate îmbunătăți abilitatea cognitivă a oamenilor este mai importantă decât obținerea unor tehnici de încetinire a progresului declinului cognitiv.

sursa: Science Daily
foto: OSU.EDU, Getty Images

Data actualizare: 18-03-2023 | creare: 18-03-2023 | Vizite: 235
Bibliografie
Study reveals that much still not known about cognitive decline, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230208155700.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum