Un nou studiu arată că extracția celui de-al treilea molar are efecte pozitive pe termen lung asupra gustului
PacienÈ›ii cărora li s-a extras cel de-al treilea molar au avut senzaÈ›ia gustativă îmbunătățită, la zeci de ani după operaÈ›ie, conform unui studiu de la Universitatea din Pennsylvania publicat în revista Chemical Senses.
Acesta este printre primele studii care analizează efectele pe termen lung ale extracÈ›iei în ceea ce priveÈ™te senzaÈ›ia gustativă.
Richard L. Doty de la Universitatea din Pennsylvania spune că studiul arată că funcÈ›ia gustativă se poate chiar îmbunătăți între momentul intervenÈ›iei chirurgicale È™i până la 20 de ani mai târziu. S-au analizat date de la 1255 de pacienÈ›i cărora li s-a efectuat o evaluare chemosenzorială pe parcursul a 20 de ani. În cadrul grupului extracÈ›ia s-a realizat la 891 de pacienÈ›i.
Testul de identificare la nivelul cavității orale presupune utilizarea de soluÈ›ii de sucroză, clorură de sodiu, acid citric È™i cafeină cu 5 concentraÈ›ii diferite. Pacientul îÈ™i clăteÈ™te gura cu fiecare soluÈ›ie, iar apoi o scuipă. După aceea el spune dacă soluÈ›ia are gust dulce, sărat, acru sau amar.
Grupul la care s-a efectuat extracÈ›ia de molar trei a avut rezultate mai bune spre deosebire de grupul control pentru fiecare din cele 4 tipuri de gusturi, iar în toate cazurile femeile au avut un scor mai bun decât bărbaÈ›ii.
PacienÈ›ii cu extracÈ›ia ultimului molar în istoricul îndepărtat au parte în medie, de o îmbunătățire subtilă a funcÈ›iei gustative (între 3 È™i 10%).
Autorii studiului menÈ›ionează două posibile explicaÈ›ii pentru acest efect pozitiv. În primul rând, în urma extracÈ›iilor sunt afectaÈ›i nervii care pleacă de la papilele gustative din regiunea anterioară a limbii, ceea ce duce la inhibarea nervilor cu aceeaÈ™i funcÈ›ie din regiunea posterioară a limbii. Acest lucru creÈ™te sensibilitatea cavității orale. În al doilea rând, s-a observat în studii pe animale că o leziune periferică a nervului (de exemplu prin masticaÈ›ie) accentuează treptat răspunsurile neuronale de la nivelul È›esuturilor iritate, ceea ce duce la hipersensibilitate tactilă pe termen lung.
Sunt necesare mai multe studii în viitor pentru a determina mecanismele care stau în spatele efectelor pozitive ale extracÈ›iei dentare asupra gustului, dar È™i legate de îmbunătățirea funcÈ›iei neuronale în urma modificărilor asupra mediului în care se propagă nervii.
sursa: Science Daily
Acesta este printre primele studii care analizează efectele pe termen lung ale extracÈ›iei în ceea ce priveÈ™te senzaÈ›ia gustativă.
Richard L. Doty de la Universitatea din Pennsylvania spune că studiul arată că funcÈ›ia gustativă se poate chiar îmbunătăți între momentul intervenÈ›iei chirurgicale È™i până la 20 de ani mai târziu. S-au analizat date de la 1255 de pacienÈ›i cărora li s-a efectuat o evaluare chemosenzorială pe parcursul a 20 de ani. În cadrul grupului extracÈ›ia s-a realizat la 891 de pacienÈ›i.
Testul de identificare la nivelul cavității orale presupune utilizarea de soluÈ›ii de sucroză, clorură de sodiu, acid citric È™i cafeină cu 5 concentraÈ›ii diferite. Pacientul îÈ™i clăteÈ™te gura cu fiecare soluÈ›ie, iar apoi o scuipă. După aceea el spune dacă soluÈ›ia are gust dulce, sărat, acru sau amar.
Grupul la care s-a efectuat extracÈ›ia de molar trei a avut rezultate mai bune spre deosebire de grupul control pentru fiecare din cele 4 tipuri de gusturi, iar în toate cazurile femeile au avut un scor mai bun decât bărbaÈ›ii.
PacienÈ›ii cu extracÈ›ia ultimului molar în istoricul îndepărtat au parte în medie, de o îmbunătățire subtilă a funcÈ›iei gustative (între 3 È™i 10%).
Autorii studiului menÈ›ionează două posibile explicaÈ›ii pentru acest efect pozitiv. În primul rând, în urma extracÈ›iilor sunt afectaÈ›i nervii care pleacă de la papilele gustative din regiunea anterioară a limbii, ceea ce duce la inhibarea nervilor cu aceeaÈ™i funcÈ›ie din regiunea posterioară a limbii. Acest lucru creÈ™te sensibilitatea cavității orale. În al doilea rând, s-a observat în studii pe animale că o leziune periferică a nervului (de exemplu prin masticaÈ›ie) accentuează treptat răspunsurile neuronale de la nivelul È›esuturilor iritate, ceea ce duce la hipersensibilitate tactilă pe termen lung.
Sunt necesare mai multe studii în viitor pentru a determina mecanismele care stau în spatele efectelor pozitive ale extracÈ›iei dentare asupra gustului, dar È™i legate de îmbunătățirea funcÈ›iei neuronale în urma modificărilor asupra mediului în care se propagă nervii.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 02-07-2021 | creare: 02-07-2021 | Vizite: 557
Bibliografie
Pulling wisdom teeth can improve long-term taste function, research finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210628170521.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Infectie post-operator extractie masea de minte
- La radiografie mai aparea o masea, dar mie inca nu mi-a iesit
- Maseaua de minte, gingie crescuta peste si inflamata, ma jeneaza cand mananc
- Durere partea stanga
- Maseaua de minte
- Maseaua de minte
- Extractie masea de minte
- Durerea de dinte, medicul zice ca nu e maseaua de minte
- Problema masea de minte