ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Un nou studiu arată că extracția celui de-al treilea molar are efecte pozitive pe termen lung asupra gustului

©

Autor:

Un nou studiu arată că extracția celui de-al treilea molar are efecte pozitive pe termen lung asupra gustului
Pacienții cărora li s-a extras cel de-al treilea molar au avut senzația gustativă îmbunătățită, la zeci de ani după operație, conform unui studiu de la Universitatea din Pennsylvania publicat în revista Chemical Senses.
Acesta este printre primele studii care analizează efectele pe termen lung ale extracției în ceea ce privește senzația gustativă.

Richard L. Doty de la Universitatea din Pennsylvania spune că studiul arată că funcția gustativă se poate chiar îmbunătăți între momentul intervenției chirurgicale și până la 20 de ani mai târziu. S-au analizat date de la 1255 de pacienți cărora li s-a efectuat o evaluare chemosenzorială pe parcursul a 20 de ani. În cadrul grupului extracția s-a realizat la 891 de pacienți.

Testul de identificare la nivelul cavității orale presupune utilizarea de soluții de sucroză, clorură de sodiu, acid citric și cafeină cu 5 concentrații diferite. Pacientul își clătește gura cu fiecare soluție, iar apoi o scuipă. După aceea el spune dacă soluția are gust dulce, sărat, acru sau amar.

Grupul la care s-a efectuat extracția de molar trei a avut rezultate mai bune spre deosebire de grupul control pentru fiecare din cele 4 tipuri de gusturi, iar în toate cazurile femeile au avut un scor mai bun decât bărbații.

Pacienții cu extracția ultimului molar în istoricul îndepărtat au parte în medie, de o îmbunătățire subtilă a funcției gustative (între 3 și 10%).

Autorii studiului menționează două posibile explicații pentru acest efect pozitiv. În primul rând, în urma extracțiilor sunt afectați nervii care pleacă de la papilele gustative din regiunea anterioară a limbii, ceea ce duce la inhibarea nervilor cu aceeași funcție din regiunea posterioară a limbii. Acest lucru crește sensibilitatea cavității orale. În al doilea rând, s-a observat în studii pe animale că o leziune periferică a nervului (de exemplu prin masticație) accentuează treptat răspunsurile neuronale de la nivelul țesuturilor iritate, ceea ce duce la hipersensibilitate tactilă pe termen lung.

Sunt necesare mai multe studii în viitor pentru a determina mecanismele care stau în spatele efectelor pozitive ale extracției dentare asupra gustului, dar și legate de îmbunătățirea funcției neuronale în urma modificărilor asupra mediului în care se propagă nervii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-07-2021 | creare: 02-07-2021 | Vizite: 93
Bibliografie
Pulling wisdom teeth can improve long-term taste function, research finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210628170521.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce rol are măseaua de minte?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.