MIT: Măselele de minte nu au nicio utilitate

©

Autor:

MIT: Măselele de minte nu au nicio utilitate

FALS


Mult timp s-a considerat că măselele de minte sunt niște rămășițe ancestrale de la strămoșii noștri, care nu au nicio utilitate pentru omul modern de astăzi, a cărui stil alimentar și structură a oaselor feței s-au modificat, ca urmare a evoluției.

Ba mai mult, pentru multe persoane măselele de minte sunt o povară, pentru că de cele mai multe ori cresc în unghiuri ciudate, dezvoltarea lor afectează gingiile, ceilalți dinți, așezarea lor pe arcadă , iar carierea și deteriorarea acestor măsele impune extracția. Al treilea molar, cunoscut în termeni populari ca măseaua de minte, a dobândit acest nume datorită perioadei în care apar – undeva între 17 și 25 de ani.

Studii recente au descoperit însă o posibilă utilitate a acestor molari: în pulpa dintelui au fost descoperite celule stromale mezenchimale, asemănătoare cu cele care se găsesc doar în măduva osoasă și care reprezintă o sursă de celule stem. Spre deosebire de măduva osoasă, măselele de minte sunt o resursă mult mai accesibilă de extragere a celulelor stem, iar implicațiile acestei descoperiri sunt foarte mari, pentru că oferă posibilități terapeutice pentru cei care nu au beneficiat de recoltarea acestor celule din cordonul ombilical sau placentă, după naștere, ori din dinții de lapte, o practică destul de recentă și nu foarte cunoscută.

Puteți afla aici mai multe despre celule stem din dinții de lapte.

Cercetările în privința recoltării de celule stromale mezenchimale din măselele de minte sunt deocamdată la început. Cu toate acestea, în țările din Occident multe persoane au început deja să solicite extracția acestor molari cu scopul de a păstra în bune condiții aceste posibile viitoare  surse de tratament.

Data actualizare: 19-04-2019 | creare: 30-09-2014 | Vizite: 7833
Bibliografie
Myth: Wisdom Teeth Serve No Purpose, link: https://www.popularmechanics.com/science/health/8-popular-tooth-myths-debunked-7#slide-7
A Surprising New Source for Stem Cells: Your Wisdom Teeth, link: https://cerritosdentalsurgery.com/a-surprising-new-source-for-stem-cells-your-wisdom-teeth/
A smart use for wisdom teeth: Making stem cells, link: https://www.asbmb.org/news.aspx?id=9418
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou studiu arată că extracția celui de-al treilea molar are efecte pozitive pe termen lung asupra gustului
  •