Un nou superaliment: semințele de schinduf

©

Autor:

Un nou superaliment: semințele de schinduf
Cercetările științifice au abordat beneficiile semnificative ale semințelor de schinduf (Trigonella foenum-graecum L.) pentru sănătate și utilizarea lor în alimentație și băuturi, subliniindu-le compoziția nutrițională bogată și potențialul lor ca alimente funcționale. Semințele de schinduf sunt recunoscute pentru conținutul lor ridicat în carbohidrați, fibre dietetice, proteine, lipide și minerale esențiale precum potasiu, fosfor, magneziu și calciu. Acestea au un indice glicemic ridicat, sugerând un potențial în reducerea nivelurilor de zahăr din sânge și a colesterolului LDL.
Procesele de germinare și prăjire influențează compoziția nutrițională a semințelor, îmbunătățind digestibilitatea proteinelor și modificând conținutul de fibre. Semințele conțin aminoacizi esențiali și compuși volatili precum 4-hidroxiizoleucina, care joacă un rol important în acțiunile metabolice ale schindufului. Lipidele din semințe sunt în mare parte acizi grași polinesaturați, cu un raport omega-6:omega-3 favorabil sănătății.

Schinduful este, de asemenea, o sursă bogată de nutraceutice, incluzând saponine, alcaloizi, fenolici și uleiuri esențiale volatile, care contribuie la diverse beneficii pentru sănătate, cum ar fi controlul glicemiei, reducerea lipidelor din sânge, activitate anticancerigenă, imunomodulare și ameliorarea durerii. Aceste compuși acționează prin restaurarea funcției celulelor beta pancreatice, reducerea neoglucogenezei hepatice și îmbunătățirea semnalizării insulinei și a activității antioxidante.

Schinduful este utilizat într-o varietate de aplicații culinare și medicinale, oferind gust și valoare nutrițională supei, amestecurilor de condimente, deserturilor și ceaiurilor. Este considerat un agent de aromatizare sigur și este folosit în producția de alimente specializate, cum ar fi paste, pâine, analogi de lapte și brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi.

În concluzie, semințele de schinduf prezintă un potențial semnificativ ca ingrediente funcționale în alimentație, datorită compoziției lor nutriționale complexe și beneficiilor asociate pentru sănătate. Acestea pot contribui la prevenirea și gestionarea condițiilor cronice, îmbunătățind în același timp calitatea dietelor și promovând un stil de viață sănătos.

sursa: News Medical

Data actualizare: 28-02-2024 | creare: 28-02-2024 | Vizite: 245
Bibliografie
Fenugreek seeds: A superfood for health and wellness, says new review, link: https://www.news-medical.net/news/20240227/Fenugreek-seeds-A-superfood-for-health-and-wellness-says-new-review.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!