Produsele lactate fermentate și rolul lor imunitar
Autor: Teodorescu Mihai

Microbiota intestinală, ce descrie totalitatea microorganismelor care trăiesc în intestin, influențează modularea imunității mucoasei și rolul barierei intestinale. Dezechilibrele microbiene, determinate de schimbarea raportului dintre microorganismele dăunătoare și cele benefice în favoarea microorganismelor dăunătoare, asociate cu afectarea homeostaziei imunologice ale mucoasei, determină o serie de boli inflamatorii intestinale (IBD).
Bacteriile probiotice, precum bacteriile din genul Lactobacillus sau Bifidobacterium, pot păstra homeostazia internă pentru a promova sănătatea. Deși probioticele reprezintă sursa principală de bacterii vii ce compun microbiomul intestinal uman, în prezent se cunosc puține despre efectele produselor lactate fermentate, bogate în probiotice, asupra microbiotei intestinale umane.
Studiul actual, condus de cercetătorii de la Universitatea din Nantes, a investigat efectele principalelor tulpini de bacterii benefice regăsite în lactatele fermentate asupra microbiomului intestinal. Potrivit concluziilor, numai anumite tulpini din speciile de bacterii lactice și propionibacterii promovează în mod activ homeostazia intestinală.
sursa: News Medical
foto: Peddalanka Ramesh Babu / Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Povestea nu se termina: lactatele si influenta ( negativa? ) asupra antibioticelor
- Consumul de lactate (iaurtul nepasteurizat)
- Laptele si branza
- Lactatele sunt bune?
- Nivel colesterol lactate
- Iaurt sau chisleag
- Dieta cu lactate (iaurt, kefir, sana, iaurt natur, lapte bătut+putina brânză) )