Un nou tip de contraceptiv feminin pe bază de chitosan – testat în laborator

©

Autor:

Un nou tip de contraceptiv feminin pe bază de chitosan – testat în laborator
O echipă de cercetători din Suedia a dezvoltat un nou tip de contraceptiv feminin care pare să nu producă niciun efect advers, ce are la bază o tehnică ce constă în asocierea și interacțiunea dintre mucus și chitosan - un polizaharid derivat din chitină, substanța ce se dezvoltă în cochilia externă dură a crustaceelor ca racii sau creveții.
Materialul strânge plasa de protecție a polimerului numit mucină ce acoperă mucoasa ce căptușește cavitățile organismului.

Membranele mucoase joacă un rol important în organism, asigurând stratul de apărare a organismului și prevenția unor afecțiuni ca boala de reflux gastroesofagian, boala inflamatorie intestinală și într-un anumit mod, sarcina. Când bariera de mucus din cervix se relaxează în timpul ovulației, sperma este capabilă să pătrundă și să fertilizeze ovulul, dar cercetătorii din cadrul KTH Royal Institute din Stockholm au dezvoltat o tehnică ce poate bloca accesul acesteia, sub forma unui contraceptiv ne-hormonal ce garantează lipsa efectelor adverse.

La baza cercetării stă analiza membranelor mucoasei ca material separat ce poate fi manipulat și modificat. Funcțiile acestor membrane mucoase sunt multiple, de la funcția de barieră ce oprește bacteriile și virusurile, până la favorizarea trecerii oxigenului sau nutrienților.

Cercetările s-au axat pe două componente, și anume polimerul dextran și proteinea/toxină holerică, ce fuzionează pe măsură ce bariera se slăbește. S-a observat că acest proces poate fi manipulat prin adăugarea de chitosan, compus studiat anterior pentru o serie de aplicații medicale, de la favorizarea vindecării rănilor, la creșterea duratei de viață a alimentelor.

Prin interacțiunea și asocierea dintre mucus și chitosan, s-a observat că se poate bloca difuziunea dintre dextran și proteina holerică.

În studiile de laborator s-a utilizat mucus purificat prelevat de la porcine, ce a prezentat efectul de strângere a barierei. Astfel, s-ar putea realiza o capsulă vaginală ce se dizolvă rapid, având efect de blocare cu efect rapid. Nu ar produce efecte adverse deoarece modifică doar stratul mucoasei superficiale, indiferent de utilizare.

Astfel, acest material polimeric ar putea avea efect contraceptiv, fără hormoni și fără să producă efecte adverse.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Biomacromolecules.

Sursa: New Atlas
Foto: New Atlas

Data actualizare: 03-04-2018 | creare: 03-04-2018 | Vizite: 904
Bibliografie
Shellfish-inspired contraceptive promises no side effects, link: https://newatlas.com/shellfish-contraceptive-side-effects/54013/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Contraceptivele orale nu cresc riscul de anomalii congenitale
  • O metodă contraceptivă pentru bărbați având la bază un hidrogel
  • Contraceptivul on-off pentru bărbați
  •