Un pacient din patru cu COVID-19 prezintă o scădere a funcției pulmonare care persistă pentru mai mult de un an de la infecția inițială

©

Autor:

Un pacient din patru cu COVID-19 prezintă o scădere a funcției pulmonare care persistă pentru mai mult de un an de la infecția inițială

În timp ce majoritatea pacienților cu COVID-19 se recuperează complet după ce trec prin boală, un nou studiu sugerează că o proporție semnificativă a acestora prezintă o reducere durabilă a funcției pulmonare. Conform concluziilor studiului, 25% dintre pacienții cu COVID-19 prezintă o scădere persistentă a funcției pulmonare, ceea ce poate afecta calitatea vieții lor pe termen lung.
Studiul actual, publicat în jurnalul Lancet, a inclus un grup de peste 300 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 16 și 85 de ani, diagnosticați cu COVID-19, care au fost internați în spital în perioada mai 2020 - decembrie 2021. Pacienții au fost monitorizați după externare și li s-au făcut teste periodice pentru a evalua funcția pulmonară.

Rezultatele au arătat că 25% dintre pacienți aveau o scădere semnificativă a funcției pulmonare la un an după externare. În plus, pacienții aveau, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni respiratorii cronice, cum ar fi astmul sau boala pulmonară obstructivă cronică.

Studiul a mai arătat că pacienții cu simptome mai severe de COVID-19 aveau un risc mai mare de a dezvolta o reducere persistentă a funcției pulmonare. De asemenea, pacienții mai în vârstă și cei cu anumite condiții medicale preexistente, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul, au fost, de asemenea, mai susceptibili să dezvolte această afecțiune. Pacienții cu comorbidități au înregistrat, de asemenea, o îmbunătățire mai lentă a funcției pulmonare în timp.

Rezultate sugerează că este important ca pacienții cu COVID-19 să fie monitorizați atent și să beneficieze de o îngrijire adecvată chiar și după externare, în special dacă prezintă simptome severe sau factori de risc preexistenți. De asemenea, este necesară continuarea cercetărilor, pentru a înțelege mai bine impactul pe termen lung al COVID-19 asupra funcției pulmonare și pentru a dezvolta strategii mai eficiente de prevenire și tratament.

sursa: News Medical
foto: MarcinWojc / Shutterstock


Data actualizare: 02-03-2023 | creare: 02-03-2023 | Vizite: 320
Bibliografie
25% of COVID-19 patients have lasting reduction in lung function, link: https://www.news-medical.net/news/20230228/2525-of-COVID-19-patients-have-lasting-reduction-in-lung-function.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 crește semnificativ ratele de disfuncție multiorganică
  • Și formele mai ușoare de COVID-19 pot avea efecte negative pe termen lung
  • COVID-19: se așteaptă un val al afecțiunilor cronice de sănătate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum