Și formele mai ușoare de COVID-19 pot avea efecte negative pe termen lung

©

Autor:

Și formele mai ușoare de COVID-19 pot avea efecte negative pe termen lung
Un studiu publicat recent de către cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia arată că la opt luni după un caz moderat de COVID-19 aproximativ 10% dintre persoane au simptome moderate spre severe ce le afectează munca, viața socială și viața personală. Cele mai comune simptome pe termen lung sunt pierderea mirosului, a gustului și oboseala.
Pentru acest studiu cercetătorii suedezi au examinat imunitatea persoanelor care au avut COVID-19. În prima fază a studiului, în primăvara lui 2020, s-au colectat probe de sânge de la 2.149 de angajați ai Spitalului Danderyd, dintre care 19% aveau anticorpi împotriva SARS-CoV-2. De atunci, s-au colectat probe de sânge la fiecare patru luni iar participanții la studiu au răspuns unui chestionar privitor la simptomele pe termen lung și impactul acestora asupra calității vieții.

Cea mai recentă evaluare, cea din ianuarie 2021, a arătat că simptomele de COVID-19 au afectat munca, viața socială și viața personală a celor care au avut virusul. Pentru claritate, datele grupului format din 323 de angajați din domeniul medical, cu o vârstă medie de 43 de ani, a fost comparat cu 1.072 de angajați ai spitalului care nu au avut COVID-19 pe durata desfășurării studiului.

Rezultatele au arătat că 26% dintre cei care au fost infectați prin comparație cu 9% în cazul grupului de control, s-au confruntat cu simptome moderate spre severe care au durat mai mult de două luni. De asemenea, 11% prin comparație cu 2% în cazul celor care nu au avut COVID-19 au spus că cel puțin unul dintre simptome le-a afectat negativ viața profesională, socială și profesională în ultimele opt luni.

În ciuda pierderii mirosului, a gustului și prezența oboselii, cercetătorii au observat că persoanele care avuseseră COVID-19 nu se confruntau cu simptome precum oboseala mintală, problemele de memorie sau concentrare, dureri articulare, palpitații sau febră pe termen lung. Problema principală, însă, a fost faptul că SARS-CoV-2 spre deosebire de alte virusuri provoacă simptome pe termen lung, iar acest lucru are un impact asupra calității vieții.

Următoarea etapă a studiului are loc în mai când un număr semnificativ al voluntarilor vor fi vaccinați. Pe lângă monitorizarea imunității în continuare, cercetătorii doresc să vadă și ce impact va avea vaccinarea.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-04-2021 | creare: 09-04-2021 | Vizite: 673
Bibliografie
1. One in ten have long-term effects 8 months following mild COVID-19, https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210407174321.htm
2. Symptoms and Functional Impairment Assessed 8 Months After Mild COVID-19 Among Health Care Workers, https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2778528
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 crește semnificativ ratele de disfuncție multiorganică
  • COVID-19: se așteaptă un val al afecțiunilor cronice de sănătate
  • COVID-19, o povară masivă asupra sănătății pe termen lung
  •