Un studiu recent demonstrează potențialul unei proteine de a proteja creierul de toxinele care induc bolile neurodegenerative

©

Autor:

Un studiu recent demonstrează potențialul unei proteine de a proteja creierul de toxinele care induc bolile neurodegenerative
Bolile neurodegenerative, considerate debilitate și cu progresie cronică, sunt definite de acumularea patogenă de proteine ​​toxice în creier. Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Institutul Național de Știință și Tehnologie Cuantică din Japonia, arată că proteina p62, implicată în degradarea proteinelor prin autofagie, poate ajuta la prevenirea acumulării substanțelor toxice la nivelul creierului, protejând astfel de bolile neurodegenerative.
Pentru menținerea unei stări de echilibru, celulele organismelor trec printr-un proces de autodegradare (autofagie selectivă), în timpul căruia anumite proteine țintă sunt eliminate, procesul fiind controlat de o serie de proteine de autofagie. Proteinele „tau”, responsabile pentru apariția bolilor neurodegenerative, se acumulează anormal în interiorul neuronilor la pacienții cu astfel de boli și determină formarea unor încurcături neurofibrilare și ulterior moartea celulară a neuronilor. Comparativ cu celelalte proteine, al căror mecanism exact de degradare este bine definit, în cazul proteinelor „tau” cercetătorii nu cunosc modul în care se produce degradarea.

Un nou studiu, publicat în jurnalul Aging Cell, dovedește rolul critic jucat de gena p62 în autofagia selectivă a proteinelor „tau”, demonstrând rolul „neuroprotector” al p62 pentru prima oară într-un model viu. Pentru studiu, cercetătorii au folosit modele de șoarece cu demență, la care au eliminat genetic genă p62.

Eliminarea genei a determinat atrofierea și inflamarea hipocampului, șoarecii din grupul de studiu prezentând un număr semnificativ mai mare de proteine tau, comparativ cu șoarecii folosiți pentru comparație, la care nu a fost eliminată genă p62. Constatările studiului  demonstrează că prin eliminarea genei p62 se pot obține beneficii importante pentru organismele cu demență.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-07-2022 | creare: 05-07-2022 | Vizite: 336
Bibliografie
Protecting the brain from dementia-inducing abnormal protein aggregates, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220701102759.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ribozomii, implicați în diferite patologii neurodegenerative, inclusiv în boala Parkinson
  • Rezultate promițătoare în căutarea unui tratament care să oprească degenerarea celulelor nervoase
  • Speranța de viață mai mare ar putea să nu fie motivul pentru care femeile dezvoltă mai des boli neurodegenerative
  •