Ribozomii, implicați în diferite patologii neurodegenerative, inclusiv în boala Parkinson

©

Autor:

Ribozomii, implicați în diferite patologii neurodegenerative, inclusiv în boala Parkinson
Cercetări recent au descoperit faptul că ribozomii, organe celulare implicate în producția de proteine, ​​se pot bloca odată cu vârsta, declanșând un efect de bulgăre de zăpadă care crește producția de proteine ​​pliate greșit, determinând la oameni apariția afecțiunilor neurodegenerative.
Îmbătrânirea duce la o scădere a aptitudinii celulare și la pierderea funcției optime a proteinelor. Multe afecțiuni legate de vârstă, inclusiv bolile Alzheimer și Parkinson, sunt cauzate de agregarea proteinelor, rezultat al erorilor în plierea proteinelor. Cu toate acestea, mecanismele care stau la baza modului în care îmbătrânirea determină agregarea proteinelor au rămas în mare parte necunoscute. Într-o nouă cercetare, publicată în jurnalul Nature, cercetătorii de la Universitatea Stanford au identificat cauzele pierderii capacității celulare de producție a proteinelor.

Pentru a elimina această problemă, cercetătorii s-au concentrat asupra modului în care vârsta afectează funcționarea ribozomilor (mecanismul celular responsabil de transformarea ARN-ului mesager în proteine). Cercetătorii au folosit două modele bine stabilite de îmbătrânire umană, drojdie și viermi rotunzi Caenorhabditis elegans. Printr-o combinație de experimente și prin analiza computațională a datelor, au descoperit că funcția ribozomului se degradează odată cu vârsta în ambele organisme. Încărcătura crescută de proteine ​​defecte odată cu vârsta copleșește sistemele de protecție a controlului calității care, altfel, ar preveni agregarea proteinelor.

Cercetarea actuală este prima care arată că defectul de pliere al proteinelor în timpul îmbătrânirii începe încă de la producția proteinei de către ribozomi. Deoarece ribozomii produc în mod constant cantități mari de proteine, aceste defecte provoacă un bulgăre de zăpadă de disfuncție ulterioară. Având în vedere asemănările dintre îmbătrânirea în drojdie, C. elegans și alte organisme, cercetătorii sunt optimiști că descoperirile lor se vor traduce și asupra oamenilor.

sursa: Science Daily
foto: Felipe Serrano

Data actualizare: 21-01-2022 | creare: 21-01-2022 | Vizite: 606
Bibliografie
The role of ribosomes in age-related diseases, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220119135027.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rezultate promițătoare în căutarea unui tratament care să oprească degenerarea celulelor nervoase
  • Speranța de viață mai mare ar putea să nu fie motivul pentru care femeile dezvoltă mai des boli neurodegenerative
  • Posibilă legătură între multiple boli neurodegenerative
  •