Unele dintre mutațiile observate la varianta Omicron cresc transmisibilitatea virusului SARS-CoV-2

©

Autor:

Unele dintre mutațiile observate la varianta Omicron cresc transmisibilitatea virusului SARS-CoV-2
O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, denumită Omicron, raportată pentru prima oară în Africa de Sud, ar putea depăși imunitatea provocată de infecțiile anterioare sau de vaccinurile actuale, din cauza numărului mare de mutații existente pe proteina spike. Un nou studiu explorează mutațiile de pe proteina spike a variantei Omicron, cu efectele lor presupuse asupra caracteristicilor biologice ale virusului.
Varianta Omicron, desemnată pentru prima dată o variantă de îngrijorare de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe baza prezenței a numeroase mutații, ar putea fi mai infecțioasă, ar putea provoca boli mai severe și ar avea capacitatea să scape de neutralizarea anticorpilor dezvoltați în urma vaccinării anterioare sau a trecerii prin boală.

Detectarea variantei Omicron în Africa de Sud a avut loc pe fundalul creșterii accentuate a numărului de cazuri. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare de secvențiere genomică pentru a spune dacă noua variantă a virusului conduce la cea mai nouă creștere a infecțiilor. Studiul actual, disponibil pe serverul medRxiv, nu numai că analizează mutațiile din varianta Omicron, dar clasifică diferite combinații de mutații în grupuri. Baza de date Global Initiative for Sharing Avian Influenza Data (GISAID) conține în prezent peste 300 de secvențe ale noului virus colectate din țări africane, europene și asiatice, mai ales din Africa de Sud și din alte țări din apropiere.

Cercetătorii au cartografiat cele 37 de mutații ale proteinei spike ale variantei Omicron, care sunt prezente în majoritatea secvențelor disponibile până acum. Conform studiului, din totalitatea mutațiilor, 12 provoacă o transmisibilitate mai mare, afinitate de legare mai mare sau evaziune imună. Oamenii de știință au prezis că varianta Omicron va continua să prezinte aceleași caracteristici. Celelalte 25 de mutații unice sunt încă necunoscute în ceea ce privește impactul lor biologic.

sursa: News Medical

Data actualizare: 10-12-2021 | creare: 10-12-2021 | Vizite: 314
Bibliografie
Possible impact of spike protein mutations on SARS-CoV-2 Omicron variant, link: https://www.news-medical.net/news/20211207/Possible-impact-of-spike-protein-mutations-on-SARS-CoV-2-Omicron-variant.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!