Vaccinarea recentă împotriva gripei este asociată cu o reducere a riscului de infecție cu SARS-CoV-2 și a severității COVID-19

Vaccinarea recentă împotriva gripei este asociată cu o reducere a riscului de infecție cu SARS-CoV-2 și a severității COVID-19

©

Autor:

Vaccinarea recentă împotriva gripei este asociată cu o reducere a riscului de infecție cu SARS-CoV-2 și a severității COVID-19
Un nou studiu al cercetătorilor din Quatar, ce a inclus peste 30.000 de persoane din domeniul sănătății, arată că vaccinarea antigripală are un efect favorabil asupra riscului de infecÈ›ie cu virusul SARS-CoV-2 È™i asupra celui de dezvoltare a unei forme grave de COVID-19. Cercetarea a avut loc în perioada cuprinsă între mijlocul lunii septembrie a anului 2020 È™i finalul lunii decembrie a aceluiaÈ™i an, intervalul de timp suprapunându-se cu perioada în care se administrează în mod uzual vaccinurile antigripale.
Majoritatea participanÈ›ilor ce au fost vaccinaÈ›i antigripal au avut o vârstă medie de 36 de ani, în timp ce grupul de control a înregistrat o medie de vârstă de 35 de ani. În plus, persoanele care au participat la studiu au fost testate pentru virusurile gripale prin intermediul testelor PCR la o lună È™i jumătate după vaccinare, rezultatele acestora evidenÈ›iind un raport de 1:10 între persoanele pozitive È™i cele negative, două treimi din cei 12.000 de participanÈ›i testaÈ›i prezentându-se în urma apariÈ›iei unor simptome similare cu cele provocate de COVID-19.

Conform cercetătorilor, rezultatele studiului au certificat o scădere a riscului de infecÈ›ie cu SARS-CoV-2 cu aproximativ 30% în următoarele două luni, iar riscul de dezvoltare a unor forme grave de COVID-19 sau de deces a înregistrat valori cu până la 90% mai reduse decât cele întâlnite în cadrul grupului de control. Mai exact, din 130 de persoane testate pozitiv pentru coronavirus după vaccinarea antigripală, o singură persoană a dezvoltat o formă gravă de COVID-19, ce a necesitat spitalizare, în timp ce nicio persoană nu a decedat din această cauză. În contrast, din cei 400 de participanÈ›i nevaccinaÈ›i ce au fost testaÈ›i pozitiv, 17 au dezvoltat forme severe, iar 2 au fost încadrate la categoria „cazuri critice”.

Oricât de surprinzător ar fi titlul acestui studiu, este important de remarcat faptul că acesta a inclus un număr mic de cazuri grave, cu toate că dovezile susÈ›in eficienÈ›a vaccinului antigripal atât împotriva infecÈ›iei cu SARS-CoV-2, cât È™i a dezvoltării bolii COVID-19. Cercetătorii afirmă că mecanismul de protecÈ›ie prin care vaccinul antigripal influenÈ›ează coronavirusul nu este încă pe deplin elucidat, însă echipa bănuieÈ™te că la baza acestuia se află potenÈ›area răspunsului imunologic general al organismului gazdă, în ciuda faptului că imunitatea nespecifică nu durează mai mult de câteva săptămâni, aÈ™adar este posibil ca acestea să nu joace un rol pe termen lung.

sursa: News Medical
foto: BlurryMe/Shutterstock

Data actualizare: 25-05-2022 | creare: 25-05-2022 | Vizite: 304
Bibliografie
Study finds recent influenza vaccination is associated with an appreciable reduction in the risk of SARS-CoV-2 infection and COVID-19 severity, link: https://www.news-medical.net/news/20220512/Study-finds-recent-influenza-vaccination-is-associated-with-an-appreciable-reduction-in-the-risk-of-SARS-CoV-2-infection-and-COVID-19-severity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Plasturele cu micro-ace ar putea înlocui vaccinarea antigripală obiÈ™nuită
  • EficienÈ›a vaccinului antigripal poate fi dată de gene
  • BebeluÈ™ii cu un frate sau o soră mai mare au un risc crescut de gripă
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum