Vaccinuri

Reactii adverse dupa vaccinare

Oricare tip de vaccin, oricat de sigur si eficient ar fi, poate conduce la aparitia unor efecte adverse, mai mult sau mai putin grave. Deciza utilizarii unui anumit tip de vaccin, trebuie luata dupa analiza atenta a terenului imunologic particular, in cazul fiecarui individ.


Oricare din componentele vaccinului (antigenul bacterian, antibioticele, stabilizatorii, conservantii) poate declansa, la unele persaone inoculate, reactii alergice. Severitatea reactiilor alergice variaza in limite largi, de la o simpla reactie locala, pana la urticarie (alergie urmata de manifestare tegumentara, cu roseata si prurit tegumentar) si soc anafilactic (reactie alergica severa, care pune in pericol viata pacientului).


Unele vaccinuri (vaccinul antigripal, antirujeolic sau antioreionic) sunt preparate pe oua embrionate; proteinele din oua, introduse in produsul final, pot declansa reactii alergice dupa inoculare. Vaccinurile DTP si anti-rabic, pot declansa dupa administrare, reactii adverse locale sau sitemice, cauzate de complexele antigen-anticorp circulante.


Orice reactie adversa aparuta in urma inocularii unui vaccin, trebuie raportata; de aceea, programele de imunizari vor fi monitorizate continuu pentru a minimaliza posibilele efecte secudare aparute in populatie.

 

Cateva exemple de reactii adverse postvaccinare:
- administerarea DTP: soc anafilactic la 4 ore de la inoculare.
- administrarea ROR: encefalita (la 72 ore de la inoculare), tulburari convulsive (la 10 zile postvaccinare), artrita cronica (dupa 42 de zile).
- administrearea VPO: poliomielita paralitica la o persoana imunocompetenta (la 30 zile dupa inoculare) si poliomielita paralitica la o persoana imunocompromisa (dupa 6 luni de la inoculare).
- administrarea VPI: soc anafilactic (la 4 ore postvaccinare).


Data actualizare: 08-08-2013 | creare: 05-02-2009 | Vizite: 107412
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccin împotriva gripei porcine care oferă perspective pentru dezvoltarea unui vaccin universal pentru oameni
  • Substanțele toxice din compoziția unui vaccin și riscul intoxicării post-vaccinare
  • Tipuri de vaccin (în funcție de mecanismul de acțiune)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum