Varicela sau vărsatul de vânt, o boală încă activă

©

Autor:

Varicela sau vărsatul de vânt, o boală încă activă

Varicela este cauzată de virusul varicelei zoster (VZV), un virus din familia Herpesviridae. Este cu siguranță cea mai contagioasă boală virală ce apare în copilărie. După vindecare și depășirea perioadei acute, virusul rămâne latent în ganglionii nervoși spinali sau cei omologi de la nivelul sistemului nervos central și se poate reactiva în unele circumstanțe, cu apariția Herpes Zoster (Zona sau Zoster, pentru a evita pleonasmul) (1).


De cele mai multe ori episod benign, cu apariție în copilărie, vărsatul de vânt afectează în principal copiii de la 3 luni până la 10 ani. Circumstanțele în care aceasta poate să se reactiveze variază, însă preponderent apare în timpul unor stări de oboseală fizică intense, a infecțiilor sau deprimării sistemului imun, cu apariția veziculelor localizate, asociate Zoster (1).
În 90% dintre cazuri, varicela afectează pacienții care au mai puțin de 10 ani, cu 30% mortalitate la nou-născuții sub 28 de zile (1).

Cum se transmite varicela?

Varicela se transmite pe cale respiratorie, prin inhalarea picăturilor de salivă emise de pacient și prin contact cu leziuni cutanate sau cu material contaminat. O persoană este contagioasă cu două până la patru zile înainte de apariția veziculelor (perioada de incubație) și până la formarea ultimelor cruste. Lichidul din veziculele apărute în timpul bolii poate conține virus. În acest caz, transmiterea se face numai prin contact cu leziunile pielii (2).
Când o femeie însărcinată care nu a avut niciodată boala contactează varicela, virusul traversează bariera placentară și se transmite la făt, cu potențialul apariției unor complicații severe (2).


Care sunt simptomele varicelei?

Simptomele varicelei variază de la febră moderată, dureri de cap, tuse ușoară și secreții nazale, până la leziuni tipice ale pielii care apar mai târziu, pe față și la nivelul trunchiului (mici pete roșii, însoțite de prurit). Acestea se răspândesc la nivelul întregului corp și devin vezicule cu lichid limpede, extrem de contagioase. După două zile, aceste vezicule se usucă, formând o crustă care în cele din urmă cade, cu posibilitatea apariției unei cicatrici la nivelul pielii (3).


Care sunt complicațiile varicelei?

  • suprainfecție bacteriană la nivelul tegumentului în contextul unor zgârieturi;
  • cicatrice inestetică;
  • meningită;
  • infecție cerebrală pentru forme insidioase (4).


Varicela la adulți are uneori o evoluție complexă, frecvent cu vezicule suprainfectate (4).

Cum se poate trata varicela?

În funcție de simptome, medicul poate prescrie îngrijire locală cu un antiseptic sau antihistaminice pentru pruritul asociat varicelei. Uneori este necesară ameliorarea febrei cu paracetamol (în caz de varicelă este contraindicată administrarea de aspirină și trebuie evitate AINS precum ibuprofenul). Pentru a menține igiena și a preveni gratajul, se practică curățarea zilnică antiseptică a coșurilor, iar unghiile copilului trebuie tăiate corespunzător (4).


Varicela fiind o boală virală, nu necesită tratament cu antibiotice decât dacă există o suprainfecție bacteriană (de exemplu, în impetigo - infecția pielii cu stafilococ auriu).


Tratamentul antiviral intravenos (aciclovir) este posibil în spital în cazurile de varicelă severă sau complicată, precum și în cazurile cu risc de complicații:

  • femeie însărcinată a cărei erupție cutanată apare cu 8-10 zile înainte de naștere,
  • nou-născut sub 28 de zile,
  • nou-născut înainte de erupție cutanată când mama face varicelă cu 5 zile înainte sau 2 zile după naștere,
  • persoană cu deficit imunitar (4).


Contagiozitatea este maximă cu două zile înainte și șase zile după debutul erupției cutanate. Deși izolarea nu este obligatorie până la vindecare (ceea ce corespunde cu dispariția crustelor), frecventarea la școală sau creșă nu este de dorit în faza acută. Pe de altă parte, se recomandă insistent să avertizați personalul asupra unei posibile contagii (4).


Copiii imunodeprimați, femeile însărcinate și adulții care nu au avut boala trebuie să consulte rapid un medic dacă au fost în contact cu o persoană cu varicelă (4).

Măsuri de prevenție

Vaccinul împotriva varicelei este un vaccin viu atenuat. Este contraindicat femeilor însărcinate și persoanelor imunodeprimate (5).
Chiar dacă varicela este ușoară în copilărie, poate duce la complicații atunci când apare în timpul sarcinii la o femeie care nu a mai avut niciodată această infecție. Pe de altă parte, dacă viitoarea mamă a avut deja varicela sau a fost vaccinată înainte de sarcină, intrarea în contact cu o persoană infectată nu presupune niciun risc (5).


Apărută în timpul sarcinii, mai ales la femeile care fumează sau aflate în ultimul trimestru, infecția poate provoca o complicație gravă care necesită spitalizare de urgență: pneumonia asociată varicelei. În caz de tuse sau dificultăți de respirație la o femeie însărcinată cu varicelă, trebuie realizat un consult medical cât mai curând posibil. Pot fi prescrise medicamente antivirale (5).


Din fericire, în cazul episodului de varicelă apărut în timpul sarcinii, sub 2% cazuri prezintă malformatii. Riscurile pentru făt depind de stadiul sarcinii în momentul contaminării (5):

Dacă mama face varicelă între săptămânile 7 - 20 de amenoree

Consecințele pot fi grave pentru făt: număr mare de cicatrici pe piele, malformații ale sistemului nervos, membrelor sau ochilor, retard al dezvoltării psihomotorii. În 3-6% din cazurile de varicelă la începutul sarcinii se observă moartea fătului (5).

Dacă mama face varicelă între săptămânile 20 - 36 de amenoree

În acest caz, copilul nenăscut riscă să dezvolte Zoster în primele săptămâni sau luni de viață, cu apariția erupțiilor de vezicule pline cu lichid care provoacă arsură și usturime (5).

Dacă mama face varicelă la sfârșitul sarcinii

Varicela neonatală apare cu cinci zile înainte de naștere sau cu două zile după naștere, iar riscul de complicații grave (tulburări respiratorii sau neurologice, deces) pentru nou-născut este semnificativ. În acest caz, se pot administra imunoglobuline specifice nou-născutului și antivirale mamei (5).


Vaccinarea împotriva varicelei este recomandată femeilor aflate la vârsta fertilă care nu au avut varicelă în copilărie. Vaccinurile împotriva varicelei sunt contraindicate în timpul sarcinii. Prin urmare, injectarea vaccinului trebuie să fie precedată de un test de sarcină negativ. În plus, orice sarcină trebuie evitată în luna următoare injectării dozelor de vaccin (5).

 

Sfaturi pentru pacienți

Vaccinarea este recomandată în decurs de 3 zile de la contactul cu un caz de varicelă pentru orice persoană imunocompetentă peste 12 ani (cu excepția femeilor însărcinate), fără antecedente de varicelă și fără antecedente de vaccinare împotriva varicelei (6).
Persoanele cu risc de varicelă severă care au o contraindicație la vaccinare (imunodeprimate, gravide) trebuie să beneficieze de profilaxie prin administrarea de imunoglobuline specifice (6).


Varicela este în general o infecție ușoară, cu un tratament pur simptomatic: tratamentul febrei, a pruritului, prevenirea suprainfecțiilor pielii cu clorhexidină în soluție apoasă. Niciun alt produs (talc, cremă, unguent, gel) nu trebuie aplicat pe piele. Nu este necesar un tratament antiviral pentru formele comune (6).


Paracetamolul este singurul antipiretic care poate fi utilizat in caz de varicelă la copii, aspirina fiind contraindicată din cauza riscului de aparitie a sindromului Reye.


La doze terapeutice, paracetamolul are o toleranță excelentă, în special digestivă. Sunt posibile manifestări alergice cutanate rare și trombocitopenie excepțională. Paracetamolul este contraindicat în caz de insuficiență hepatică. Poate fi utilizat în timpul sarcinii dacă este necesar, dar la cea mai mică doză eficientă și pentru cea mai scurtă durată necesară pentru ameliorarea simptomelor (6).


Data actualizare: 20-03-2023 | creare: 20-03-2023 | Vizite: 1624
Bibliografie
1. Varicella-zoster virus infections, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18166616/
2. Varicella Zoster Virus, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31263049/
3. Clinical manifestations of varicella-zoster virus infection, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12120440/
4. Diagnosis, antiviral therapy, and prophylaxis of varicella-zoster virus infections, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26873382/
5. Live Attenuated Varicella Vaccine: Prevention of Varicella and of Zoster, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34590140/
6. Varicella Infection (Chickenpox), link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35952283/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum