Prezența în tumori a anumitor specii fungice ar putea deveni relevantă pentru predicția progresiei cancerului

©

Autor:

Prezența în tumori a anumitor specii fungice ar putea deveni relevantă pentru predicția progresiei cancerului
Apariția anumitor tipuri de fungi în biopsiile tumorale poate fi un important indicator al gravității bolii, cât și un un factor care poate influența eficacitatea terapiei împotriva cancerului, sugerează un studiu realizat printr-o colaborare a cercetătorilor de la Universitatea Duke și Institutul Weill Cornell.
Studiul, ce urmează să fie publicat în revista Cell, oferă un cadru științific pentru dezvoltarea unor teste de delimitare a speciilor de fungi specifice din tumori, care sunt relevante pentru predicția progresiei bolii și a terapiei. Rezultatele indică, de asemenea, posibilitatea utilizării tratamentelor antifungice pentru îmbunătățirea eficacității tratamentelor tradiționale împotriva cancerului la anumiți pacienți. În cadrul studiului, folosind atlasului genomului cancerului, cea mai importantă și mai cuprinzătoare bază de date genomică a tumorilor umane, cercetătorii au identificat și catalogat speciile de fungi care sunt asociate cu diverse cancere umane.

Analiza a arătat că ADN-ul anumitor specii de fungi, este găsit în abundență în unele tipuri de tumori. Un exemplu concludent este cel al ciupercilor candida tropicalis și candida albicans, găsite din abundență în tumorile gastrointestinale. Alte exemple au fost speciile de ciuperci malassezia, prezente din abundență în biopsiile tumorale prevelate de la femeile cu tumori mamare, sau a speciilor din genul blastomyces, de asemenea găsite în abundență, însă la pacienții cu cancer pulmonar.

Folosind metode de calcul special concepute, cercetătorii au reușit excluderea din analiză a ADN-ul fungic provenit din contaminarea de laborator. În continuare, au putut confirma prezența speciilor vii de candida în probele de tumori colorectale. Descoperirile din studiul actual sugerează că nivelurile ridicate ale unor specii de fungi specifice în biopsiile tumorale ar putea fi utilizate în viitor ca biomarkeri al progresiei cancerului.

sursa: News Medical
foto: Colonii de Candida tropicalis. Credit: Jennifer Conrad and the Iliev lab.

Data actualizare: 05-10-2022 | creare: 05-10-2022 | Vizite: 276
Bibliografie
Fungal involvement in tumors may drive worse cancer outcomes, link: https://www.news-medical.net/news/20221003/Fungal-involvement-in-tumors-may-drive-worse-cancer-outcomes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depistarea precoce a cancerului la femeie
  • Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
  • Un dispozitiv nanometric ar putea depista și supraveghea evoluția cancerului
  •