Bere, vin sau tărie - ce să bei fără dureri de cap?

©

Autor:

Bere, vin sau tărie - ce să bei fără dureri de cap?

Durerile de cap, problemele de coordonare sau pierderile de memorie reprezintă simptomele adesea descrise de către consumatorii de alcool, în urma ingerării unei cantități considerabile de băuturi cu un conținut ridicat de alcool. Deși există o legătură directă între consumul de alcool în cantități mari și durerile de cap, mulți alți factori pot să influențeze modul în care organismul reacționează la alcool, nefiind necesar un consum exagerat pentru apariția unor efecte negative.

Conform studiilor, nu există o cantitate exactă de alcool ce poate fi consumată în mod egal de un grup de subiecți, astfel încât niciunul dintre aceștia să nu se confrunte cu migrene.

Tipul băuturii alcoolice consumate, istoricul medical al consumatorului, greutatea corporală a acestuia, sexul sau vârsta, cât și toleranța sa la alcool trebuie să fie luate în considerare. (1) (2) (3)

Cu toate acestea, există diferențe considerabile între un consumator care face uz de alcool și unul care consumă alcool ocazional. Este bine-cunoscut faptul că sănătatea fizică și psihică a omului pot fi afectate în urma consumului de alcool în cantități mari, pe o perioadă lungă de timp. În anumite situații, complicațiile provocate pot fi ireversibile. Anual, sunt raportate aproximativ trei milioane de decese din cauza consumului nociv de alcool, ceea ce reprezintă mai bine de 5% din totalul deceselor de pe glob. Ficatul, inima, pancreasul și creierul sunt organele interne care pot fi afectate în mod direct. (1) (3)

Simptomele reversibile și mult mai puțin agresive, precum durerile de cap, pot să apară la oricare dintre consumatori. Mahmureala, definită ca o amețeală sau o stare de indispoziție generală, apare la câteva ore de la consumul de alcool, durerile de cap fiind simptomul definitoriu. Mai bine de jumătate dintre persoanele care se confruntă cu mahmureala de alcool au și dureri de cap. Aceste migrene sunt considerate dureri de cap întârziate, deoarece apar după câteva ore de la consum. Alcoolul poate declanșa însă și atacuri de migrene la perioade scurte de timp (după aproximativ 30 de minute-1 oră). (3) (4)

 

Există băuturi alcoolice care nu dau dureri de cap?

Orice băutură care conține alcool poate provoca dureri de cap, însă consumul cu moderație reprezintă o măsură cu o eficiență mare de prevenire a mahmurelii alcoolice sau a durerilor de cap cu instalare rapidă. Deși unica modalitate cu o eficiență maximă de prevenire a mahmurelii alcoolice este evitarea completă a alcoolului, sunt puține cazurile în care sunt raportate dureri de cap de către persoane care consumă încet și în cantități moderate băuturi cu o concentrație scăzută de alcool sau cu un nivel scăzut de congeneri. Cantitatea de alcool ce poate fi consumată fără a exista riscul apariției mahmurelii depinde însă și de băutura aleasă. În anumite situații, migrene pot să fie constatate chiar și după un singur pahar de alcool, vinul roșu fiind incriminat în majoritatea acestor cazuri. (2)

În ceea ce privește motivele pentru care apar durerile de cap, există mai mulți factori favorizanți enunțați de către cercetători, studiile efectuate până la acest moment nefiind suficiente pentru confirmarea ipotezei conform căreia etanolul este direct răspunzător pentru migrenele alcoolice. (4)

Anumite componente conținute de băuturile alcoolice, precum histamina, tiramina, feniletilamina sau fenolii flavonoizi pot să declanșeze migrena. Tiramina, o monoamină naturală prezentă în majoritatea alimentelor fermentate, a anumitor fructe sau condimente, cât și în băuturi precum vermutul, vinul, berea sau sherry, este considerată principala componentă a băuturilor alcoolice cu capacitatea de a declanșa o migrenă. Deși studiile efectuate nu sunt concludente, din cauza numărului mic de subiecți, există o legătură între durerile de cap și consumul de băuturi bogate în tiramină.

În urma unui studiu efectuat de către Departamentul de Medicină Internă de la Universitatea din Florența, Italia s-a constatat faptul că frecvența atacurilor de migrenă este semnificativ mai mare pentru vinuri sau bere (p* > 0,009 pentru vinul roșu, p > 0,006 pentru vinul alb și p > 0,004 pentru bere). Comparativ, frecvența migrenelor provocate de băuturile spirtoase și vinurile spumante a fost de doar p > 0,0001). (4) (6)

*p = pain (durere)

Congenerii, așa cum sunt numite substanțele chimice rezultate în urma fermentării, pot să crească intensitatea sau frecvența unei migrene. Tocmai de aceea, băuturile cu un conținut bogat de congeneri, precum coniacul, tequila sau whisky pot provoca dureri de cap de o intensitate mult mai mare decât băuturile incolore și cu un conținut scăzut de congereni, precum vodka, ginul sau romul. (4) (5) (8)

Vodka este băutura alcoolică cu cel mai redus conținut de congeneri și tiramină. Impuritățile lipsesc din vodka, acestea fiind îndepărtate în timpul procesului de fermentație. Tocmai din acest motiv, în ciuda concentrației mare de alcool a acestei băuturi, riscurile de apariție a mahmurelii în urma consumului de vodka sunt unele reduse. (7) (8)


Data actualizare: 20-03-2019 | creare: 20-03-2019 | Vizite: 3738
Bibliografie
(1) Alcohol, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/alcohol
(2) Hangover treatment, link: https://medlineplus.gov/ency/article/002041.htm
(3) Effects of Alcohol, link: https://www.alcoholrehabguide.org/alcohol/effects
(4) Alcohol and Migraine, link: https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/alcohol-and-migraine
(5) 7 Evidence-Based Ways to Prevent Hangovers, link: https://www.healthline.com/nutrition/7-ways-to-prevent-a-hangover
(6) Wine and migraine: compatibility or incompatibility? link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10370878
(7) Does Wine Give You a Headache? How to Wake Pain Free, link: https://migraineagain.com/wine-give-you-a-headache
(8) The role of beverage congeners in hangover and other residual effects of alcohol intoxication: a review. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20712591
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Alcoolul te ajută să dormi mai bine
  • Legătura dintre consumul de alcool și aportul alimentar
  • Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum