Legătura dintre consumul de alcool și aportul alimentar

©

Autor: Redacția ROmedic

Legătura dintre consumul de alcool și aportul alimentar
Un studiu publicat în jurnalul Health Psychology a arătat care sunt efectele adverse ale consumului de alcool asupra capacității de autocontrol a unei persoane când vine vorba de ingestia alimentelor.

Conform studiilor anterioare, consumul de alcool pare să favorizeze și ingestia de alimente, stimulând apetitul și aportul energetic.

Au fost investigate efectele alcoolului asupra aportului caloric și dacă acestea sunt rezultatul unui deficit de control inhibitoriu, moderate de diferențele dintre stilurile alimentare individuale.

La studiu au participat 60 de persoane de gen feminin, ce au fost solicitate în mod aleatoriu să consume o băutură pe bază de alcool și limonadă sau limonadă cu aromă de votcă (fără alcool), astfel încât femeile din al doilea grup să creadă că băutura lor conține, de asemenea, alcool.

După consumul băuturilor, femeile au rezolvat un exercițiu în care cuvintele „albastru”, „roșu”, „galben” si „verde” erau scrise cu alte culori (de exemplu, cuvântul „verde” era scris cu roșu). Participantele au fost solicitate să spună cu voce tare ce cuvânt este scris cu o anumită culoare.

După acest exercițiu, femeile au consumat prăjituri cu ciocolată și li s-a spus că pot consuma oricâte vor. Femeile care au consumat alcool au rezolvat mai dificil exercițiul decât cele din grupul placebo, iar performanța scăzută în rezolvarea exercițiului a fost corelată și cu creșterea consumului de prăjituri.

Studiul sugerează că motivul pentru care femeile au consumat mai multe dulciuri după ingestia de alcool este apariția deficitului de control inhibitoriu, nu din cauza faptului că ar fi apărut senzații de poftă.

Interesant este faptul că persoanele care s-au declarat reținute în privința mâncării în general, limitându-se la un anumit număr de calorii pentru a-și menține greutatea, nu au consumat mai multe prăjituri, deși alcoolul a indus dificultăți în rezolvarea exercițiului. O posibilă explicație ar fi că persoanele care adoptă diete alimentare depun mai mult efort pentru a nu consuma anumite produse.

Acest studiu subliniază rolul consumului de alcool asupra creșterii în greutate sugerând că sunt necesare studii și privind rolul poftelor în consumul alimentar produs de ingestia alcoolului.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 02-11-2019 | creare: 09-01-2016 | Vizite: 2172
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
  • Consumul de alcool favorizează apariția cancerului, chiar și cel moderat
  • A fost creat un plasture cutanat pentru monitorizarea alcoolemiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum