Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool

©

Autor:

Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
Consumul excesiv de alcool poate duce în timp la dezvoltarea a numeroase afecțiuni, iar ficatul este unul dintre organele cel mai puternic impactate. Alcoolul provoacă modificări la nivelul structurilor proteinelor din ficat, care produc deteriorări ireversibile ale ficatului.

Un studiu realizat de cercetătorii din cadrul University of Missouri School of Medicine a arătat că exercițiile intense de aerobic ar putea avea un rol protector împotriva inflamației și daunelor produse de alcool asupra ficatului.

Echipa de cercetare a folosit șoareci de laborator antrenați la o intensitate ridicată a exercițiilor pentru a vedea dacă un metabolism mai rapid protejează ficatul de depozitele de grăsime și inflamații. Jumătate dintre ei au primit o cantitate mare de alcool timp de 6 săptămâni, spre deosebire de cealaltă jumătate, căreia nu i s-a administrat deloc alcool.

S-a observat, așa cum era de așteptat, că depozitele de grăsime erau mult mai mari la subiecții care consumaseră alcool, în schimb ficatul lor nu prezenta semne de inflamație. Concluzia cercetătorilor a fost că nivelul ridicat de activitate cu care erau obișnuiți i-a protejat de disfuncțiile metabolice, care în final ar fi dus la daune ireversibile ale ficatului.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a înțelege mai exact cum pot exercițiile de aerobic intens să ofere protecție oxidativă ficatului expus la un consum cronic de alcool. În final, înțelegerea acestui mecanism ar putea ajuta la dezvoltarea unui tratament pentru deteriorarea ficatului legată de alcool.

Data actualizare: 02-06-2019 | creare: 17-02-2016 | Vizite: 1962
Bibliografie
Aerobic fitness may protect liver against chronic alcohol use, link: https://medicalxpress.com/news/2016-02-aerobic-liver-chronic-alcohol.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pot să beau alcool dacă iau medicamente?
  • Alcoolul, femeile și disponibilitatea sexuală
  • Tratament nou împotriva dorinței de a consuma alcool la persoanele dependente
  •