Când începe declinul cognitiv?

Autor:

Când începe declinul cognitiv?
Modificările organismului odată cu înaintarea în vârstă apar nu doar la nivel biologic, ci și psihologic, iar schimbările privind structura și funcțiile cerebrale sunt strâns legate de deteriorarea funcțiilor cognitive.

Tot mai multe studii sunt orientate în prezent către înțelegerea mai profundă a acestor procese privind declinul cognitiv, iar una dintre întrebările cele mai comune este legată de vârsta când apare. Deocamdată răspunsul este controversat, pentru că în ciuda cercetărilor numeroase din ultimii ani, oamenii de știință nu au ajuns încă la un consens legat de vârsta de la care funcțiile cognitive încep să se deterioreze.

Pe baza rezultatelor din cercetare au luat naștere două teorii diferite privind perioada debutului declinului cognitiv:
 • deteriorarea anumitor abilităților cognitive (de exemplu realizarea comparațiilor rapide, memorarea unor informații fără legături între ele, raționamentul abstract) ar începe la sfârșitul decadei a treia – începutul decadei a patra de viață (teoria este susținută de studiile transversale);
 • declinul cognitiv ar debuta după 50, 60 sau 70 de ani, iar până atunci funcțiile cognitive s-ar menține relativ stabile (teorie susținută de studiile longitudinale).

*În studiile transversale (cross-secționale), se măsoară o singură dată abilitățile participanților din eșantionul studiat și se compară rezultatele, în timp ce studiile longitudinale măsoară abilitățile  participanților în repetate rânduri, pe o perioadă mai lungă de timp.

Există însă un consens în privința variabilității declinului cognitiv de la o persoană la alta, acest proces fiind influențat de o serie de factori, de la cei genetici, până la alimentație și stilul de viață.

Data actualizare: 09-03-2017 | creare: 09-03-2017 | Vizite: 868
Bibliografie
(1) Changes in Cognitive Function in Human Aging, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK3885/
(2) Cognitive Health for an Aging Population, link: http://www.medscape.com/viewarticle/712095_3
(3) Age-associated cognitive decline, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19776035
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
 • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
 • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
 • Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK