Cum scapi de cicatrici?

Cum scapi de cicatrici?

©

Autor:

Cum scapi de cicatrici?

Considerate deranjante de către majoritatea oamenilor, din cauza faptului că pot crea prejudicii estetice, cicatricile apar în urma unui proces natural de vindecare a pielii. Atunci când pielea este agresată, fie din cauza unei plăgi produse prin tăiere, a unei arsuri sau chiar a acneei, mecanismul de vindecare cutanată este activat. În etapa reparatorie, organismul formează un nou È›esut, pe locul celui deteriorat, prin sinteza fibrelor de colagen. Severitatea cicatrizării depinde într-o mare măsură de timpul necesar pentru vindecare. Cu cât pielea se vindecă mai rapid, cu atât mai mic este riscul de cicatrizare inestetică. Aspectul unei cicatrici poate depinde totodată È™i de factorul genetic, etnie sau vârstă. (1) (2) (3)

Cele mai multe dintre cicatrici nu necesită o atenÈ›ie deosebită, datorită faptului că sunt amplasate într-o regiune a corpului uÈ™or de acoperit. Când nu pot fi ascunse, iar dimensiunile lor sunt unele considerabile, aspectul estetic are de suferit. Într-o astfel de situaÈ›ie, nevoia de a scăpa de cicatrici este de înÈ›eles, chiar dacă adesea acestea nu provoacă niciun alt disconfort. Atunci când evoluÈ›ia unei răni este una nefavorabilă (determinând apariÈ›ia cicatricilor inestetice), se poate recurge la tratamente locale sau chirurgicale. Pentru a putea alege opÈ›iunea terapeutică în mod corect, este necesar să fie cunoscute tipurile de cicatrici, vârsta cicatricilor existente, grosimea acestora, localizarea, dar È™i tipul de piele. Tocmai din cauza numărului mare de criterii, în vederea determinării celui mai bun tratament este necesară consultarea unui medic specialist. (2) (3)

Care sunt tipurile principale de cicatrici?

Cicatricile cheloide

Apărute din cauza unui răspuns exagerat al pielii în faÈ›a unei agresiuni, cicatricile cheloide sunt considerate un rezultat al vindecării agresive. Orice leziune, chiar È™i o tăietură minoră, poate duce la formarea de È›esut cicatricial. Cicatricile cheloide se întind dincolo de marginile plăgii, sunt supradenivelate, au un aspect inestetic È™i pot produce dureri. Cele mai comune cauze sunt tăieturile (inclusiv inciziile chirurgicale), arsurile, tatuajele, piercing-urile, muÈ™căturile de insecte, varicela sau acneea. (1) (2) (3) (4)

Cicatricile hipertrofice

Sunt caracterizate, la fel ca cicatricile cheloide, printr-un exces de È›esut format pe măsură ce rana se vindecă (celulele corpului produc colagen în exces). Acest lucru se întâmplă adesea atunci când plăgile sunt lăsate să se vindece fără cusături sau când rana este infectată sau inflamată. Comparativ cu cicatricile cheloide, cele hipertrofice sunt mai puÈ›in severe È™i nu cresc în afara zonei afectate. (1) (2) (3) (5)

Cicatricile atrofice

Caracterizate prin pierderea de È›esut, ca rezultat al deteriorării pielii, cicatricile atrofice au un aspect inestetic È™i apar în condiÈ›ii medicale precum acneea sau varicela. Cicatricile atrofice se formează sub stratul normal de piele, atunci când È›esutul nu poate fi regenerat. (1) (2)

Care sunt remediile ce pot fi aplicate acasă pentru a îmbunătății aspectul unei cicatrici?

Tratamentele non-invazive pot să accelereze procesul de vindecare È™i pot face ca anumite cicatrici să fie mai puÈ›in vizibile. DeÈ™i nu există dovezi concludente care să confirme posibilitatea de a scăpa complet de cicatrici, remediile naturale îmbunătățesc aspectul vizual. În cazul cicatricilor de mici dimensiuni, opÈ›iunile următoare ar putea să ajute.

Cremele sau plasturii cu silicon

Aplicarea de plasturi cu silicon sau de creme care au în componență silicon reprezintă o metodă eficientă de a micÈ™ora È™i de a îmbunătății aspectul unor cicatrici deja existente sau de a preveni apariÈ›ia unor cicatrici noi, conform recenziilor publicate în Jurnalul de Chirurgie. Plasturii din silicon sunt uÈ™or de utilizat, adesea fiind folosiÈ›i ca tratament de primă linie împotriva cicatricilor hipertrofice. (2) (5)

Creme sau loțiuni

Anumite produse de piele, cum ar fi cremele care au în componență lanolină, vitamina A sau petrolatum, ar putea să îmbunătățească aspectul cicatricilor sau să prevină apariÈ›ia lor. De asemenea, extractul de ceapă este considerat de anumiÈ›i specialiÈ™ti eficient împotriva cicatricilor. Uleiul de cocos, oÈ›etul de mere combinat cu apă distilată, uleiul de lavandă în combinaÈ›ie cu uleiul de măsline, lămâia, cartoful, praful de copt cât È™i mierea sau aloe vera au fost utilizate de-a lungul timpului împotriva cicatricilor. Cu toate acestea, cremele È™i loÈ›iunile nu trebuie utilizate pe plăgi deschise, deoarece pot declanÈ™a reacÈ›ii alergice. Produsele naturale pot fi utilizate doar dacă au fost în prealabil recomandate de către medicul specialist, în special atunci când se doreÈ™te tratarea acneei severe. (1) (2) (4)

Aplicarea de presiune pe cicatrici

Necesită folosirea unor bandaje de susÈ›inere sau a unor fese de compresie. Masajul sau presiunea aplicată pe cicatrici contribuie la slăbirea È›esutului cicatricial, rezultatul final fiind o îmbunătățire vizibilă a aspectului estetic. (5)

Care sunt terapiile medicale împotriva cicatricilor?

Injecțiile cu steroizi

Corticosteroizii reduc dimensiunea È™i aspectul cicatricilor cheloide, numeroase studii confirmând eficacitatea injecÈ›iilor cu steroizi. SoluÈ›ia este injectată direct în cicatrice, de către un medic dermatolog, fără a fi necesară anestezie. Această procedură este efectuată de regulă înaintea unei intervenÈ›ii chirurgicale, la persoanele cu un istoric de cicatrici cheloide sau hipertrofice, în scop preventiv. Terapia cu steroizi îÈ™i sporeÈ™te eficacitatea atunci când este combinată cu intervenÈ›ia chirurgicală de excizare a cicatricei sau cu crioterapia. (4) (6)

Dermabraziunea terapeutică

Procedura este recomandată pacienÈ›ilor cu cicatrici post-acneice sau celor cu cicatrici hipertrofice de mari dimensiuni, însă nu poate fi utilizată pentru îndepărtarea cheloidelor. Dermabraziunea este efectuată doar de către un medic dermatolog, într-un cabinet medical. Zonele ce urmează a fi tratate pot fi mai întâi anesteziate, pentru ca apoi medicul să îndepărteze È›esuturile afectate cu ajutorul unui aparat medical care exfoliază brutal pielea. În urma procedurii pielea poate să sângereze, vindecarea completă producându-se în 10-14 zile. (6)

Terapia cu laser fracționat CO2

Este considerată una dintre cele mai eficiente metode de tratament È™i vizează atât cicatricile apărute după acnee cât È™i cicatricile hipertrofice. Laserul fracÈ›ionat CO2 accelerează procesele de reparaÈ›ie a pielii, prin creÈ™terea producÈ›iei de colagen È™i elastină. Terapia cu laser include mai puÈ›ine reacÈ›ii adverse È™i totodată are o perioadă de vindecare mai mică decât dermabraziunea terapeutică. (6)

Crioterapia

Utilizată adesea în mod asociativ cu alte terapii, crioterapia este indicată pentru atenuarea cicatricilor de mici dimensiuni. În timpul procedurii, straturile superioare ale pielii sunt îngheÈ›ate cu ajutorul azotului lichid, urmând ca, odată îngheÈ›at, È›esutul să fie îndepărtat. Procedura nu È™i-a dovedit eficacitatea pe termen lung, cu excepÈ›ia situaÈ›iei în care există o asociere cu o altă tehnică medicală. (4)

Radioterapia

În asociere cu tratamentul chirurgical, este considerată a fi cea mai eficientă modalitate de tratament împotriva cicatricilor cheloide, rata de vindecare a cicatricilor fiind în anumite situaÈ›ii de peste 90%. AcÈ›iunea radiaÈ›iilor este una directă asupra celulelor, producÈ›ia de colagen fiind afectată. În urma scăderii producÈ›iei de colagen, ratele de formare a È›esutului cicatriceal scad. (4) (7)

Excizia chirurgicală

Procedura este efectuată atunci când se doreÈ™te a fi îndepărtat È›esut cicatricial. În cadrul procedurii de excizie medicul va realiza reunirea cicatricilor de mari dimensiuni, într-o singură cicatrice, prin tăierea porÈ›iunilor afectate È™i mai apoi sutura pielii. De asemenea, medicul are posibilitatea de a modifica direcÈ›ia cicatrici, astfel încât să se ofere un aspect mai apropiat de normal. Excizia are una dintre cele mai mari rate de eficacitate împotriva keloidelor (între 45% È™i 93% dintre intervenÈ›ii fiind încununate cu succes). (7)

Subincizia chirurgicală

În cadrul unei intervenÈ›ii chirurgicale medicul va introduce un ac sub piele, în repetate rânduri, în jurul cicatricilor, scopul fiind acela de a distruge firele fibriotice care fac legătura între È›esutul subiacent È™i cicatrice. În acest fel, un È›esut conjunctiv nou va urma să se formeze pe locul unde există cicatricile. (7)


Data actualizare: 02-04-2019 | creare: 02-04-2019 | Vizite: 13694
Bibliografie
(1) How to Get Rid of Old Scars: Top 10 Remedies, link: https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-old-scars
(2) How can home remedies get rid of my old scar? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319654.php
(3) Cosmetic Procedures: Scars, link: https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-scars
(4) How do you get rid of keloids? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319900.php
(5) Treatments for Hypertrophic Scars, link: https://www.healthline.com/health/hypertrophic-scar-treatment
(6) Medical Treatment for Scars & Keloids, link: https://nyulangone.org/conditions/scars-keloids/treatments/medical-treatment-for-scars-keloids
(7) Scar Treatments, link: https://www.myvmc.com/treatments/scar-treatments
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Au fost descoperite noi modalități de prevenire a cicatrizării pielii
  • Vindecarea pielii fără cicatrici este posibilă cu ajutorul unei proteine din midii
  • Microneedling-ul este mai eficient decât peelingul chimic pentru tratarea cicatricilor oamenilor cu piele închisă
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum