Tratamentul modern al acneei - soluții eficiente
Autor: Bobu Ana Maria
Acneea este o dermatoză inflamatorie cronică a unității pilo-sebacee care afectează 85% din adolescenții cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani, caracterizată prin leziuni polimorfe ce rezultă dintr-o producție crescută de sebum indusă de hormonii androgeni. Modul exact în care aceste procese interacționează și ordinea în care acestea apar în patogeneza acneei sunt neclare.
Cicatricile care apar de la acnee, în special acneea severă, pot persista o viață și au efecte psihosociale care sunt de lungă durată. Depresia, izolarea socială și ideea suicidară sunt frecvente comorbidități în acnee. În ciuda multitudinii de tratamente topice și sistemice disponibile pentru acnee, există o lipsă relativă de dovezi de calitate pentru aplicarea acesteia. Dintre tratamentele sistemice disponibile, isotretinoina orală rămâne cel mai eficient tratament împotriva acneei care vizează toți factorii etiologici.
Orientările actuale pentru tratamentul acneei se bazează în mare parte pe consensul expertului și susțin o combinație de agenți topici în cazuri ușoare-moderate și rezervă utilizarea de terapii sistemice pentru cazuri moderate-severe sau refractare de acnee. Cu toate acestea, având în vedere impactul psiho-social al acneei, există un argument puternic pentru tratamentul precoce, eficient, prin terapie sistemică, atunci când măsurile de actualitate și măsurile generale au eșuat.
Acneea este mai frecventă în timpul adolescenței din cauza schimbărilor hormonale care afectează glanda sebacee. În timp ce majoritatea persoanelor depășesc acneea la adolescența târzie sau la vârsta de douăzeci de ani, o parte continuă să fie afectată mult mai mult sau să dezvolte acnee (acnee rozacee la adult).
Agravarea acneei în viața ulterioară poate să apară în perioadele menstruale, de asemenea, unele cazuri de acnee s-au dovedit a avea o bază genetică. Indiferent de cauză, acneea poate genera probleme emoționale și a stimei de sine atât pentru adolescenți, cât și pentru adulți.
Toată lumea vrea să scape de acnee cât mai repede posibil. Realitatea este că tratarea acneei necesită timp și răbdare. În cazuri ușoare, vindecarea se poate produce intr-o săptămână, dar pentru forme mai severe de acnee, procesul poate dura câteva luni.
Tratamentele pentru acnee cumpărate online, promovate de persoane celebre nu reprezintă o soluție bună. Produsele greșite pot agrava pielea și pot accentua mai mult acneea. Înainte de a apela la un tratament eficient al acneei, discutați cu farmacistul, medicul de familie sau consultați un dermatolog. (1-9)
De ce apare acneea
Leziunile sau comedoanele sunt cauzate de obstrucția și infectarea glandelor sebacee care produc sebum (ulei care hidratează si protejează pielea).
Dacă producția de sebum este prea mare, în timpul adolescenței sau dacă resturile de piele, cum ar fi pielea moartă, împiedică porii, sebumul se acumulează și dilată glanda sebacee.
O glandă sebacee obstrucționată, dilatată este un loc ideal pentru creșterea bacteriilor și producerea unei infecții. Odată ce glanda sebacee devine infectată, pielea care acoperă glanda devine roșie, umflată și dureroasă. Pe tegument se formeaza un mic abces numit pustulă, caracteristic acneei.
Leziunile au tendința să apară cel mai frecvent în zonele în care glandele sebacee sunt cele mai abundente, zona din jurul nasului, frunte și bărbie - numită zona T - și pe spate.
De ce apar cicatrici determinate de acnee
Vizibilitatea cicatricilor este cauzată de distrugerea dermului, strat profund al pielii. Când dermul este deteriorat și țesutul este pierdut, apare o depresiune vizibilă sau o cicatrice.
Deoarece glandele sebacee se extind adânc în derm, infecția din glanda sebacee sau comedon provoacă infectarea și distrugerea dermului înconjurător. După vindecarea unei depresiuni profunde apare cicatricea. (1, 4)
Soluții eficiente în tratamentul modern al acneei
Medicamentele pentru acnee acționează prin reducerea producției de sebum, accelerarea ritmului de creștere a celulelor pielii, combaterea infecțiilor bacteriene sau reducerea inflamației - care ajută la prevenirea cicatricilor. În cazul majorității medicamentelor pentru acnee pe bază de prescripție medicală, este posibil să nu observați rezultatele in primele 4-8 săptămâni, iar pielea se poate agrava înainte de a se îmbunătăți. Poate dura mai multe luni sau ani pentru ca acneea sa se vindece complet.
Regimul de tratament pe care medicul îl recomandă depinde de vârstă, de tipul și de severitatea acneei. De exemplu, poate fi necesară spalarea și aplicarea medicamentelor pe pielea afectată de două ori pe zi timp de câteva săptămâni. Adesea, medicamentele topice și medicamentele administrate pe cale orală sunt utilizate în combinație. Femeile gravide nu vor putea folosi medicamente pe bază de rețetă orală pentru acnee.
Tipuri de tratamente împotriva acneei
Tratarea acneei începe cu o bună îngrijire a pielii. Curățați-vă pielea de două ori pe zi cu un produs de curățare lichid cu pH echilibrat, fără abrazivi și alcool.
Alegeți un hidratant numit noncomedogenic. Aceasta înseamnă că a fost testat special pe pielea cu acnee predispusă și nu înfundă porii, ceea ce ar înrăutăți acneea.
Produsele de îngrijire a pielii cu ingrediente cum ar fi acidul salicilic și peroxidul de benzoil pot fi eficiente pentru acnee ușoară și de obicei nu necesita rețetă.
Există multe tratamente sigure și eficiente pentru acnee.
Tratamentele care utilizează retinoizi pot fi foarte eficiente la deblocarea porilor și la prevenirea apariției unor noi blocaje. Retinoizii provin din vitamina A. Sunt disponibile sub formă de tratamente topice sau orale. O combinație de retinoid cu peroxid de benzoil (Epiduo®) este o altă opțiune.
Antibioticele care tratează acneea vin în două forme diferite - topic (aplicate direct pe piele) sau oral (sub formă de tablete). Ambele tipuri reduc bacteriile cauzatoare de acnee la nivelul pielii și au un efect antiinflamator. Antibioticele orale sunt utilizate în general atunci când acneea este moderată până la severă. Acestea pot fi utilizate singure sau în combinație cu un tratament topic.
Comprimatele de isotretinoin reprezintă cel mai eficient tratament pentru acneea severă, deoarece abordează toate cauzele cunoscute de acnee chistică severă. Acestea acționează prin deblocarea și prevenirea blocării porilor, reducând producția de sebum sau ulei și atenuând roșeața și inflamația dată de acnee.
Fototerapia poate fi utilizată pentru a trata acneea ușoară până la moderată, cu o terapie biofotonică care funcționează cel mai bine pe acneea inflamatorie.
Unele pilule contraceptive în doză scăzută de estrogen și anti-androgen pot ajuta unele femei să controleze acneea prin reglare hormonală.
Medicamente cu administrare topică
Cele mai frecvente medicamente utilizate în tratamentul acneei sunt următoarele:
Retinoizi și medicamente asemănătoare retinoizilor
Se găsesc sub formă de creme, geluri și loțiuni. Medicamentele retinoide sunt derivate din vitamina A și includ tretinoin (Avita, Retin-A), adapalene (Differin) și tazaroten (Tazorac, Avage). Aplicați acest medicament seara, începând de trei ori pe săptămână, apoi zilnic, pe măsură ce pielea se obișnuiește. Funcționează prin împiedicarea conectării foliculilor de păr.
Antibiotice
Acestea funcționează prin uciderea excesului de bacterii ale pielii și prin reducerea roșeții. Pentru primele luni de tratament, puteți utiliza atât retinoid cât și antibiotic, cu antibiotic aplicat dimineața și retinoid seara. Antibioticele sunt adesea combinate cu peroxidul de benzoil pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta rezistență la antibiotice. Exemplele includ clindamicină cu peroxid de benzoil (Benzaclin, Duac, Acanya) și eritromicină cu peroxid de benzoil (Benzamicină). Nu sunt recomandate antibiotice cu administrare la nivel local.
Acid salicilic și acid azelaic
Acidul azelaic este un acid natural care se găsește în cerealele integrale și în produsele de origine animală. Are proprietăți antibacteriene. O cremă de acid azelaic de 20% pare a fi la fel de eficace ca multe tratamente convenționale de acnee atunci când este utilizată de două ori pe zi timp, cel puțin 4 săptămâni. Prescripția de acid azelaic (Azelex, Finacea) este o opțiune în timpul sarcinii și în timpul alăptării. Efectele secundare includ decolorarea și iritarea minoră a pielii.
Acidul salicilic acționează ca un agent de curățare în tratamentul și prevenția acneei, prin stimularea regenerării tenului și prin prevenirea astupării porilor. Această substanță penetrează porii blocați cu sebum și determină exfolierea celulelor tegumentare moarte, care rămân blocate în interiorul porilor. Acest procedeu va duce, în timp, la eliminarea și reducerea iritației și a inflamației tenului, precum și la îndepărtarea punctelor negre și a coșurilor.
Dapsone
Dapsone (Aczone) 5% gel de două ori pe zi este recomandat pentru acneea inflamatorie, în special la femeile adulte cu acnee. Efectele secundare includ roșeață și uscăciune.
Dovezile nu sunt puternice în sprijinul utilizării zincului, a sulfului, a nicotinamidei, a resorcinolului, a sulfacetamidei sodice sau a clorurii de aluminiu în tratamentele locale de acnee.
Medicamente cu administrare orală
1. Antibiotice- de primă intenție Tetraciclina, Minociclina, Doxiciclina sau un macrolid, în situația unei acnei severe.
- Antibioticele orale trebuie utilizate pentru cel mai scurt timp posibil pentru a preveni rezistența la antibiotice.
- Antibioticele orale sunt utilizate cel mai bine în asociere cu retinoizi topici și peroxid de benzoil.
- Efectele secundare sunt reprezentate de disconfort gastric sau amețeli.
2. Contraceptive orale combinate
Patru contraceptive orale combinate sunt aprobate de către FDA pentru tratamentul acneei la femei care doresc să le utilizeze și pentru contracepție. Acestea sunt produse care combină estrogen și progesteron.
Cele mai frecvente efecte secundare ale acestor medicamente sunt creșterea în greutate, sensibilitatea glandei mamare și greața. O complicație gravă este riscul ușor crescut de formare a cheagurilor de sânge.
3. Agenți anti-androgenici
Spironolactona (Aldactone) poate fi luată în considerare pentru femeile și fetele adolescente. Acționează prin blocarea efectului hormonilor androgenici asupra glandelor sebacee. Reacțiile adverse posibile includ sensibilitatea la sân și durere.
4. Isotretinoin
Isotretinoin (Amnesteem, Claravis, Sotret) este un medicament puternic pentru persoanele a căror acnee severă nu răspunde la alte tratamente.
Izotretinoina orală este foarte eficientă, reacțiile adverse însă includ colită ulcerativă, risc crescut de depresie și sinucidere și malformații grave la naștere.
5. Alte tipuri de terapii
Există terapii care pot fi sugerate în cazuri selectate, fie singure, fie în asociere cu medicamente.
- Lasere și terapie fotodinamică. O varietate de terapii ușoare au funcționat cu succes. Dar este necesar un studiu suplimentar pentru a determina metoda ideală, sursa de lumină și doza.
- Peeling. Această procedură utilizează aplicații repetate ale unei soluții chimice, cum ar fi acidul salicilic, acidul glicolic sau acidul retinoic. Orice îmbunătățire a acneei nu este de lungă durată, așa că tratamentele repetate sunt de obicei necesare.
- Extracția cosurilor și a punctelor negre. Această tehnică poate provoca cicatrici. (1, 2, 4, 5, 6, 8, 9)
2. Acne- treatment, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/diagnosis-treatment/drc-20368048
3. Modern management of acne, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28076744
4. Modern Acne Treatment - Advanced Skin Care to Control Outbreaks and Scars, link: https://www.realself.com/article/modern-acne-treatment-advanced-skin-care-control-outbreaks-and-scars
5. MODERN METHODS OF ACNE TREATMENT IN CHILDREN, link: https://www.researchgate.net/publication/286434303_MODERN_METHODS_OF_ACNE_TREATMENT_IN_CHILDREN
6. Acne and acne scar treatment using laser and other modern approaches, link: https://albanylaser.ca/acne-acne-scar-treatment-using-laser-modern-approaches/
7. The role of dermatocosmetics in modern acne treatment, link: https://books.google.ro/books?id=880iAwAAQBAJ&pg=PA234&lpg=PA234&dq=modern+treatment+for+acne&source=bl&ots=a5zIUi47Xv&sig=ACfU3U3xu-3Mc6S05lYBbgFexKOsJ5ow0g&hl=ro&sa=X&ved=2ahUKEwizoszLhfPgAhXwposKHemRAAE4KBDoATACegQIAxAB#v=onepage&q=modern%20treatment%20for%20acne&f=false
8. PHOTODYNAMIC ACNE THERAPY, link: https://www.skinmedicalspa.com/services/clear-skin/photodynamic-acne-therapy/
9. Advanced Acne Therapy: The Modern Era of Acne Treatment, link: https://www.advancedfacialplastic.com/wp-content/uploads/2015/04/the-modern-era-of-acne-therapy.pdf
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Demodex Foliculorum + Stafilococ Alb Hemolitic
- Cum pot scapa de acnee?
- Suplimentele nutritive si tratamentul pentru acnee
- Cosuri micute pe spate...
- Onicomicoza+foliculita+acnee
- Cum pot scapa de acnee?
- Yasmine sau Diane35..in tratamentul Acneei!
- Acnee
- Acnee rozacee?
- Acnee, un tratament?