Vindecarea pielii fără cicatrici este posibilă cu ajutorul unei proteine din midii

©

Autor:

Vindecarea pielii fără cicatrici este posibilă cu ajutorul unei proteine din midii
În urma grefelor de piele, se pot dezvolta cicatrici nedorite, această observație fiind una dintre cele mai importante preocupări ale pacienților. Pentru a susține vindecarea pielii fără cicatrici, cercetătorii au dezvoltat un bioadeziv alcătuit dintr-o proteină din midii, propunând un nou sistem. Bioadezivul conține două tipuri de medicamente care sunt eliberate succesiv, în funcție de stadiul de vindecare al rănilor, scopul fiind de a regenera celulele pielii.
Cicatrizarea post-operatorie fără complicații estetice și regenerarea eficientă a pielii constituite obiective importante pentru personalul care realizează grefa de piele, mai ales atunci când procesul de vindecare al plăgii necesită cel puțin o lună.

Printr-un studiu publicat în jurnalul Chemical Engineering, oamenii de știință descriu eficiența bioadezivului bazat pe o proteină adezivă din midii, care permite obținerea unei vindecări rapide și cicatrici minime. Conform cercetătorilor, transplantul de piele finalizat cu ajutorul acestui adeziv poate vindeca pielea fără a mai necesita suturi chirurgicale. Bioadezivul este realizat prin introducerea alantoinei și a factorului de creștere epidermic în structura proteică extrasă din midii.

Conform rezultatelor experimentului, plaga s-a recuperat mai eficient cu ajutorul adezivului, prin comparație cu o rană închisă prin suturi clasice. Zona transplantată a pierdut un număr minim de foliculi de păr, iar fibrele de colagen au fost intens stimulate.

Bioadezivul este inofensiv pentru organism și contribuie eficient la regenerarea țesuturilor. Mai multe studii clinice sunt necesare pentru a confirma și implementa eficient sistemul propus.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-06-2022 | creare: 30-06-2022 | Vizite: 527
Bibliografie
Scarless skin grafting using mussel adhesive protein, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220623091203.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vindecarea rănilor fără cicatrici cu ajutorul unei noi substanțe
  • Plasturele care accelerează vindecarea și reduce cicatricile
  • S-a descoperit o nouă tehnologie care accelerează vindecarea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum