Vindecarea rănilor fără cicatrici cu ajutorul unei noi substanțe
Autor: Costin Oana

În cazul unei tăieturi adânci, rana se vindecă prin umplerea cu colagen, dar când ajung la suprafața leziunii și o acoperă, fibrele de colagen formează o cicatrice, pentru că nu se așează în același pattern precum în interiorul pielii.
O nouă substanță a fost identificată de o echipă de cercetători coreeni, care ar putea minimiza aceste neajunsuri. Pornind de la exemplul decorinei, substanța foarte scumpă care se folosește pentru a ajuta colagenul să se organizeze într-o structură mai ordonată și inspirați de substanța secretată de midii pentru a se menține lipite de roci în apa oceanului, aceștia au dezvoltat un „lipici” din proteinele adezice ale midiilor, combinate cu peptidele care se leagă de colagen.
Substanța rezultată a fost testată pe șoareci, pe răni adânci și cu o lungime de 8 mm, pe care au aplicat lipiciul și le-au acoperit cu o folie de plastic, pentru a menține un mediu umed. Unui alt eșantion de șoareci (grupul de control) nu i s-a aplicat lipiciul respectiv, ci doar li s-au acoperit rănile cu folie.
Efectele aplicării noii substanțe au fost vizibile în 10 zile. Rănile s-au vindecat în proporție de 99% până în ziua a 11-a, recuperarea fiind completă și cu foarte puține cicatrici până în ziua 28. Totodată, noi celule de piele s-au dezvoltat acolo unde fuseseră rănile, inclusiv cu foliculi de păr și vase de sânge, aspecte care nu apar la cicatrici.
În schimb, la șoarecii din grupul de control vindecarea a durat mai mult și au rămas cicatrici vizibile și roșiatice.
Cercetătorii au testat lipiciul doar pe șoareci și urmează să îl testeze pe porci. În ciuda criticilor conform cărora pielea șoarecilor este diferită de a oamenilor și că la rozătoare s-ar vindeca mai repede decât la oameni, această substanță a obținut rezultate promițătoare și probabil va suscita în continuare interesul oamenilor de știință.
Sursa: Science Alert
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Senzorul sub formă de tatuaj temporar ce măsoară semnele vitale
- Un mineral care ar putea fi folosit în cercetarea biomedicală, sintetizat de cercetătorii irlandezi
- Proteza bionică ce redă complet simțul tactil
- Curcuminul se absoarbe mai eficient prin intermediul nanoparticulelor, având posibile beneficii in boala Alzheimer si infecția cu herpes genital
- Pete rosii dupa baie
- Culorea palmelor protocalie
- Am fost la doi medici dermatologi si nici un diagnostic exact
- Lichen plan verucos un doctor va rog
- Pityriazis rosea?
- Usturime pe piele
- Basicute pe piele la copil
- Cicatrice zona poplitee
- Pielea innegrita intre coapse datorita frecarii, ce sa fac?
- Vindecare cicatirci