Deficitul de vitamină D în sarcină și dificultățile de învățare la copii

Deficitul de vitamină D în sarcină și dificultățile de învățare la copii
Potrivit unui studiu realizat în cadrul Universității din Glasgow, dizabilitățile de învățare sunt mult mai comune în rândul copiilor care au fost concepuți în intervalul dintre lunile ianuarie și martie, perioadă a anului în care expunerea la razele solare este insuficientă pentru producerea endogenă a vitaminei D.

Studiul, care a fost publicat în American Journal of Epidemiology, a remarcat faptul că 8.9% dintre copiii concepuți în lunile ianuarie-martie au prezentat dificultăți de învățare, la fel și 7.6% dintre cei concepuți în lunile iulie-septembrie. Variațiile sezoniere au coincis cu tulburări din spectrul autist, deficite intelectuale și dificultăți de învățare, cum este de exemplu dislexia.

Cu toate că cercetătorii nu au măsurat în mod particular concentrațiile serice de vitamina D la femeile însărcinate, aceștia afirmă că deficitul vitaminic matern ar putea fi una dintre cele mai plauzibile explicații pentru acest tipar patologic, alături de infecțiile sezoniere, individual sau simultan.

Aportul suficient de vitamina D este esențial pentru evoluția normală a sarcinii și sănătatea pe termen scurt și lung a copilului. Aflați mai mult informații despre suplimentarea cu vitamina D în perioada gestațională, respectiv în primii ani de viață din articol.

 

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 23-09-2016 | creare: 23-09-2016 | Vizite: 470
Bibliografie
Vitamin D levels in pregnant women could be linked to some learning disabilities in children, link: http://medicalxpress.com/news/2016-09-vitamin-d-pregnant-women-linked.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Suplimentarea cu vitamina D și alergiile la copii
 • Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
 • Deficiența de vitamina D în sarcină poate crește riscul de scleroză multiplă la copii
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK