Dermatoza papuloasa neagra

Dermatoza papuloasa neagra este o conditie cutanata benigna frecventa mai ales la populatia de culoare neagra. Este caracterizata de papule multiple, mici, hiperpigmentate, asimptomatice pe fata. Histologic dermatoza este similara cu dermatita seboreica. Conditia are doar efecte cosmetice.

In general nu este necesar niciun tratament. Daca dermatoza deranjeaza pacientul se pot incerca diverse metode chirurgicale precum microdermoabraziunea sau criochirurgia. Conditia nu este premaligna si are un prognostic excelent. Leziunile din dermatoza papuloasa neagra nu arata tendinta la regresie spontana.

Patogenie si cauze

Patofiziologia dermatozei papuloase negre nu este cunoscuta. Istoricul pozitiv pentru boala in familie sugereaza o propensitate genetica. Dermatoza este probabil strins determinata genetic, cu 50% dintre pacienti prezentind istoric familial. Este considerata a fi cauzata de dezvoltarea unui defect a glandelor pilosebacee.

Semne si simptome

Dermatoza papuloasa neagra incepe sa se dezvolte in adolescenta si este rara la persoanele sub 7 ani. Incidenta afectiunii si numarul leziunilor cresc odata cu inaintarea in virsta. Leziunile debuteaza de obicei dupa pubertate. Este caracterizata de papule plate, numeroase, ferme, fine, maro-negre, care masoara 1-5 mm. Leziunile apar mai ales pe zona malara a fetei si pe frunte, desi pot apare si pe git, spate si piept. Nu apare crustificarea, ulcerarea sau cicatricile.

Diagnostic

Examen histologic

Leziunile dermatozei papuloase negre au aspectul histologic al keratozelor seboreice. Prezinta hiperkeratoza, acantoza neregulata, invaginari epidermice pline cu keratina si hiperpigmentare a stratului bazal. Desi cele mai multe leziuni sunt de tip acantotic si prezinta tracte groase intre celulele epidermice, acestea pot prezenta si model reticular.

Diagnostic diferential


Tratament

Nu este necesar niciun tratament pentru aceasta conditie. Regimurile terapeutice agresive au fost complicate de hiperpigmentare sau hipopigmentare postoperativa sau formare de cicatrici. Formarea de cicatrici cheloide este de asemenea o posibila complicatie, de aceea se recomanda tratament conservativ.

Chiuretajul abraziv cu sau fara anestezie, crioterapia cu nitrogen lichid si electrodesicarea urmata de chiuretaj s-au aratat eficiente. Terapia laser a dovedit de asemenea rezultate pozitive. Crema cu lidocaina/prilocaina este eficienta pentru anestezia topica. Evolutia dermatozei este excelenta deoarece nu este o conditie premaligna si nu este asociata cu o alta afectare sistemica. Totusi, leziunile nu arata tendinta la vindecare spontana si se extind gradat.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vergeturile
  • Foliculita în urma epilării
  • Funcţia de „barieră” a pielii - cum o susținem?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum