Basici - Flictene

Basici - Flictene

Basici este termenul popular pentru flictene - bule cu lichid care apr la suprafata pielii. Cauzele aparitei basicilor sunt arsurile si frictiunea. Daca acestea nu sunt prea dureroase, faceti tot posibilul sa le pastrati intacte, deoarece pielea cu care sunt acoperite reprezinta o bariera naturala impotriva bacteriilor si scade riscul infectiilor. Acoperiti basicile mici cu un pansament adeziv, iar pe cele mari cu un pansament subtire, poros, care sa absoarba umezeala lasand in acelasi timp pielea sa respire.

Nu spargeti basicile decat daca sunt dureroase sau daca va impiedica sa mergeti sau sa va folositi mainile. Pentru a reduce durerea cauzata de basici, incercati sa le goliti, lasand pielea intacta. Iata cum:

  • Spalati-va mainile si basica cu apa calda si sapun.
  • Aplicati iod sau spirt medicinal pe basica.
  • Sterilizati un ac ascutit cu spirt medicinal.
  • Faceti cateva intepaturi spre marginea basicii cu ajutorul acului. Asteptati sa se scurga lichidul, lasand pielea intacta.
  • Aplicati un unguent cu antibiotic peste basica si acoperiti cu un pansament.
  • Dupa cateva zile, taiati pielea moarta cu ajutorul unor foarfece sterilizate cu spirt medicinal. Aplicati din nou unguent si acoperiti cu un pansament.

Consultati medicul daca apar semnele unei infectii in jurul basicii - puroi, roseata, durere. Pentru a preveni aparitia basicilor, folositi manusi, sosete, sau un pansament pentru a proteja zona supusa frictiunii.



Basicile sunt leziuni buloase pline cu fluid localizate in straturile superficiale ale pielii, determinate mai ales de frictiune, arsuri, degeraturi, expunere la chimicale sau infectii. Cele mai multe basici contin un lichid clar denumit ser sau plasma. Totusi, basicile pot contine si singe sau puroi.

Basica sau flictena se poate forma cind pielea a fost traumatizata prin frecare, expunere la caldura, frig sau chimicale. Fluidul acumulat protejeaza tesuturile subjacente de traumatism, permitindu-i sa se vindece. (2) (4)

Acestea sunt unele dintre cele mai comune leziuni la o persoana activa. De obicei determina disconfort minor, necesitind o ingrijire medicala simpla si limitarea activitatii pentru o scurta perioada. Totusi flictenele de frictiune pot determina disconfort sau se pot infecta si determina impetigo secundar cu celulita si posibil sepsis. (5)

Ingrijirea medicala a acestor leziuni cutanate cuprinde drenajul si pansamentul steril. Aceasta metoda diminueaza disconfortul si protejeaza zona de suprainfectie. Daca se dezvolta suprainfectia se recurge la terapia antibiotica. (6)

Mecanism fiziopatologic

A fost studiata influenta hidratarii epidermice asupra frictiunii pielii umane impotriva textilelor. Cresterea hidratarii cutanate poate determina modificari specifice sexului ale proprietatile mecanice si a topografiei pielii umane, ducind la inmuierea pielii si cresterea contactului real si a adeziunii.

Frecarea pielii cu o forta constanta determina o exfoliere usoara initiala a pielii, urmata de eritem usor, senzatia de arsura si intepaturi locale, in timp ce se dezvolta o zona cu paloare in jurul eritemului. Paloarea se extinde eventual la regiunea eritematoasa determinind o basica. (4) (3)

Cauze si factori de risc

Flictene de frictiune

Frecarea mecanica intensa a pielii poate determina o basica. Acest tip de flictena este mai frecventa dupa parcurgerea unor distante lungi sau daca se poarta pantofi noi si incomozi. Basicile sunt mai frecvente pe miini si picioare, deoarece aceste extremitati sunt susceptibile frecarii in timpul mersului, alergatului sau efectuarii miscarilor repetitive. Basicile se formeaza mai usor pe pielea umeda decit pe cea uscata si sunt intilnite in anotimpurile umede. Frecarea mai putin agresiva pe perioade lungi de timp poate determina calusuri. Ambele tipuri de leziuni pot determina complicatii severe, cum este ulceratia piciorului si infectia, mai ales cind sunt afectate circulatia singelui si functia senzoriala locala, cum se intimpla in: diabet, neuropatie sau boala arteriala periferica. (2) (6)

Temperaturile extreme

Momentul aparitiei basicii este util in determinarea gradului arsurii. Arsurile de gradul I si II pot determina flictene, totusi o arsura de gradul II va determina formarea imediata a unei basici iar o arsura de gradul I poate flicteniza la citeva zile.

Expunerea la chimicale

Uneori pielea formeaza basici cind vine in contact cu un produs cosmetic, detergent, solvent sau alte substante chimice. Leziunile sunt cunoscute sub termenul de dermatita de contact. Basicile se pot dezvolta si ca rezultat la o reactie alergica la o intepatura de insecta sau atingerea de o planta otravitoare. (2) (5)

Alte conditii medicale care determina formarea de basici:

Exista un numar de conditii patologice care pot determina basici. Cele mai comune sunt varicela, herpesul, impetigo si o forma de eczema denumita dishidrozis.

Alte conditii mult mai rare care determina basici cuprind:
- pemfigoid bulos: afectiune cutanata care determina flictene mari, sub tensiune si afecteaza de obicei persoanele peste 60 de ani
- pemfigus: afectiune cutanata severa in care se dezvolta flictene daca se aplica presiune pe piele; flictenele se sparg usor lasind ulceratii superficiale care se pot infectate
- dermatita herpetiforma: boala cutanata care determina flictene intens pruriginoase, de obicei pe coate, genunchi, spate si fese
- dermatoza cronica buloasa: boala care determina flictene pe fata, mucoasa orala sau genitala
- epidermoliza buloasa, sindromul iradierii cutanate. (5) (2)

Semne si simptome

Basicile de frictiune tind sa apara in zonele cu strat cornos puternic aderent (palme, plante, fata dorsala a degetelor). In regiunile corpului unde stratul cornos este subtire, o frictiune repetata determina erodarea stratului cornos cu aparitia unei eroziuni sau abraziuni in locul unei flictene. Frecvent basicile de frictiune apar la copiii care poarta pantofi incomozi, fiind localizate pe calcii.

Riscul de a dezvolta o flictena in anumite regiuni cutanate creste odata cu magnitudinea fortei de frecare si cu numarul ciclurilor de contact ale obiectului cu pielea. Umezeala si substantele lubrifiante prezente pe suprafata cutanata sunt factori aditionali. Cu o forta de frecare mai mare sunt necesare mai putine cicluri de frecare de piele pentru a produce o basica.

Umezeala pielii poate creste forta de frecare sau o poate scadea temporar prin lubrifiere. (1)

Diagnostic

Examen histopatologic

Basicile se formeaza prin clivajul localizat in stratul spinos. Este evidenta necroza medioepidermica. Plafonul flictenei este format din keratinocite normale si necrotice iar planseul din keratinocite normale, edematoase si degenerate. Cavitatea flictenei este plina cu un transudat clar. Este prezenta o activitate mitotica ridicata la baza flictenei la aproape 30 de ore dupa formarea flictenei de frictiune. Nu se observa un infiltrat inflamator semnificativ daca basica nu este infectata. (2) (6)

Preventia

Basicile de frictiune pot fi prevenite prin reducerea frecarii la un nivel care sa nu determine flictene. Basicile de pe plante pot fi prevenite prin purtarea unor pantofi comozi si a sosetelor curate. Pantofii strimti sau cu tocuri inalte determina cel mai adesea flictene. Leziunile se dezvolta mai ales pe pielea umeda, astfel purtarea unor sosete care sa regleze umiditatea sau socurile mecanice frecvente ajuta in cazul picioarelor cu hipersudoratie. In timpul practicarii sporturilor, sosetele speciale pot ajuta la mentinerea uscata a picioarelor si reduc riscul de formare a basicilor. (4)

Chiar inainte de a se forma zona eritematoasa traumatizata, acoperirea acesteia cu un pansament de protectie pentru a reduce interfata intre zona afectata si pantof poate preveni formarea leziunii. In general trebuie aplicate bandaje pe picior zilnic. Acest tip de interventie poate fi folosita la pantofii care sunt purtati zilnic in practicarea sporturilor precum hockei, patinaj. Incidenta basicilor de frictiune pe plante poate fi scazuta prin folosirea talpilor de neopren, a ciorapilor acrilici sau subtiri din poliester.

Pentru a evita basicile pe miini, se vor purta manusi cind se vor folosi uneltele sau se vor efectua lucrari manuale. Un lubrifiant, de obicei pudra de talc poate fi folosit pentru a reduce frecarea. (1) (4)

Se pot folosi cremele cu protectie solara in perioadele calduroase ale zilei pentru a evita flictenele dupa arsurile solare. Manusile de protectie sunt indicate pentru persoanele care lucreaza cu detergenti, produse de curatare sau solventi.

Tratament

Tratamentul basici lor de frictiune cuprinde drenajul steril al leziunii cu pastrarea intacta a plafonului pentru a servi ca pansament. Aceasta metoda ajuta la ameliorarea disconfortului si protejeaza zona de suprainfectie. Daca plafonul epitelial al basicii este inlaturat total sau partial, zona va fi tratata ca o plaga deschisa prin antiseptizare si aplicare de bandaj chirurgical. Pansamentele hidrocoloide s-au dovedit a diminua disconfortul si incuraja vindecarea. Unii medici recomanda debridarea si aplicarea unei creme cu nitrofurazon, urmata fiind de un pansament. (5)

Ingrijirea corecta a basicilor este importanta pentru a preveni dezvoltarea unui impetigo secundar cu posibila celulita si sepsis. Daca se dezvolta impetigo se va administra antibioterapia sistemica. (1)


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vergeturile
  • Foliculita în urma epilării
  • Funcţia de „barieră” a pielii - cum o susținem?
  •