Telogen si anagen effluvium

Telogen effluvium este o forma de alopecie necicatriciala caracterizata prin rarirea difuza a parului, frecvent cu debut acut. Reprezinta un proces reactiv cauzat de un stres metabolic sau hormonal sau de catre medicamente. In general recuperarea este spontana si apare in sase luni.

Anagen effluvium
apare dupa o lezare a foliculului de par care afecteaza activitatea sa mitotic sau metabolic. Pierderea parului este de obicei rezultatul expunerii la chimioterapeutice cum sunt antimetabolitii, agentii alkilanti si inhibitorii mitozei care sunt utilizati pentru tratarea cancerului. Aceasta forma de alopecie afecteaza doar firele de par din faza de anagen. Apare si la persoanele cu alopecie areata ca raspuns la atacul inflamator.

Tratamentul in anagen effluvium curpinde minoxidilul. Acesta nu previne alopecia indusa de chimioterapice dar scurteaza perioada de chelie cu 50 de zile. Anagen effluvium este reversibil. Dupa incetarea chimioterapiei foliculii isi reiau activitatea normal in citeva saptamini.

Deoarece telogen effluvium este un proces reactiv care se rezolova spontan tratamentul nu este necesar. Orice cauza reversibila pentru caderea parului precum dieta saraca, deficient de fier, hipotiroidismul sau medicamentele trebuie corectate. Minoxidilul topic nu pare a avea un efect in recuperarea parului in telogen effluvium.

Fiziologia ciclului de dezvoltare a firului de par

Parul uman are trei faze de crestere: anagena, catagena, telogena. Parul din anagen este intr-o faza de crestere in care matricea foliculilor de par sufera activitate mitotica intensa. Acesti foliculi au radacini lungi, ramificate acoperite de scuturi intacte, bine pigmentate. La sfirsitul fazei anagen cantitatea de pigment scade la baza foliculului care se keratinizeaza. Apoi firul intra in catagen, o faza de tranzitie in care activitatea mitotica scade. Foliculul este separat de papila dermica si de plexul capilar si este impins inspre epiderm. Firele de par sunt in repaus - faza telogena. Aceste fire au radacini scurte.

Firele continua sa ramina in repaus pina cind foliculul reintra in faza anagena. In acest punct firele mature sunt impinse la exterior si cad fiind inlocuite de altele noi. Durata fiecarei faze tine cont de virsta pacientului si de localizare pe scalp.

Patogenia anagen effluvium

Caderea parului poate fi clasificata in functie de stadiul parului cazut. Anagen effluvium apare dupa orice insulta a firului de par care afecteaza activitatea mitotic sau metabolic. Inhibitia sau incetarea diviziunii celulare a matricei parului poate duce la un segment de par slabit, subtire care se poate rupe la trauma minima. Poate determina si lipsa totala a formarii parului. Doar firele de par din anagen sunt subiectul acestei conditii.
Aceasta alopecie este mai frecventa si severa in cazul pacientilor tratati pentru cancer cu chimioterapice, care folosesc combinatii de medicamente, iar severitatea este dependent de doza. Apare si la persoane cu alopecie areata ca rezultat al insultei inflamatorii a matricei. Caracteristica acestei forme este prezenta firelor rupte.

Patogenia telogen effluvium

Telogen effluvium este definit drept pierderea timpurie si excesiva a parului din faza de repaus. Aceasta pierdere a parului rezulta prin trauma firelor normale de par sau a unui factor de stres emotional, travaliu, dieta saraca, afectiuni febrile, chirurgie. Acestea determina ca un numar crescut de foliculi de par sa se mute in faza catagen si telogen. Cind anagenul reincepe la 2-4 luni, firele de par sunt impinse si cad, determinind rarirea temporara a scalpului.

Semne si simptome

Telogen effluvium.
Telogen effluvium acut poate apare la ambele sexe daca se descriu conditiile favorizante. Femeile au o tendinta mai mare la modificari hormonale in perioada postpartum de a experimenta aceasta conditie. Telogen effluvium cronic este prezent mai ales la femei. Afectiunea poate apare la orice virsta. Simptomul characteristic este caderea parului la o rata crescuta. Parul este pierdut difuz pe intregul scalp. Alopecia completa nu este descrisa.

Telogen effluvium acut.
Este definita drept caderea parului care dureaza sub sase luni. Debutul este acut. Anamneza atenta arata un agent stresant metabolic sau psihic. Acesta include afectiunile febrile, leziunile majore, modificari ale dietei, sarcina si delivrenta, medicamentele. Afectiunile papuloscuamoase ale scalpului cum este psoriazis si dermatita seboreica pot produce telogen effluvium.

Telogen effluvium cronic.
Reprezinta caderea parului cu o durata de peste sase luni. Debutul este insidious si poate fi dificil de identificat un eveniment stresant. Deoarece durata caderii parului este prelungita pacientii acuza scaderea densitatii firelor de par.

Anagen effluvium.
Pacientii prezinta caderea parului dupa expunerea la medicamente sau chimicale toxice. Agentii chimioterapeutici sunt cel mai frecvent responsabili de aceasta afectiune. Cei mai toxici sunt asocierile de doxorubicina, nitrosoureice si ciclofosfamida. Caderea parului incepe la 7-14 zile dupa un singur puls de chimioterapie. Pierderea parului este evident clinic dupa 1-2 luni.
Anagen effluvium este o alopecie necicatrizanta care lasa ostiumul folicular intact. Majoritatea firelor de par sunt in stadiu anagen la orice moment de aceea alopecia anagena afecteaza un mare procent al scalpului.

Diagnostic

Studii de laborator:
- se vor efectua sideremia, functia tiroidiana, evaluarea anticorpilor
- se cor determina aminoacizii serici si urinari.
Anagen effluvium poate fi diferentiat de telogen effluvium prin testul de smulgere a parului. Se vor prinde 40 de fire si se vor trage. Se vor identifica procentajele de fire telogen si anagen. Parul anagen are radacini lungi acoperite de scut intact, fiind pigmentate complet. Parul in telogen are radacini scurte si putin ramificate, este slab pigmentat la baza. In anagen effluvium sunt prezente la test sub 4-6 fire telogen. Un numar mai mare indica telogen effluvium.

Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: alopecia areata, alopecia mucinosa, alopecia androgenica, dermatita atopica, psoriazis, tinea capitis, trichotilomania, alopecia de tractiune

Tratament

Telogen effluvium.
Deoarece aceasta este un proces reactive care se rezolva spontan tratamentul este limitat. Regenerarea parului nu este rapida. Trebuie corectate dieta saraca, deficient de fier, hipotiroidismul sau medicamentele. Minoxidilul topic nu promoveaza regenerarea parului. Prognosticul este bun pentru recuperarea densitatii normale a parului in telogen effluvium.

Anagen effluvium.
Desi minoxidilul topic nu este eficient in prevenirea alopeciei induse de chimioterapie, acesta scurteaza perioada de regenerare a parului cu 50 de zile. Aplicarea unei scufii de presiune pe scalp si hipotermia locala intirzie incetarea anagenului daca este implementata in timpul infuziei medicamentului. Ele scad fluxul de singe la scalp si eliberarea de medicament. Totusi deoarece scalpel poate fi un sanctuar pentru celulele maligne circulante pacientii cu leucemie, limfom si alte neoplasme sanguine nu sunt candidate pentru aceste masuri.
Anagen effluvium este reversibil. Dupa incetarea terapiei foliculii isi reiau activitate normal in citeva saptamini. Inhibitia mitotic opreste reproducerea celulelor matricei dar nu distruge permanent parul. Uneori culoarea si textura firelor de par sunt modificate dupa chimioterapie.

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce chimioterapia produce căderea părului?
  • Peste 200 de gene implicate în apariția cheliei
  • Inteligența artificială ajută la crearea de plasturi cu microace ce regenerează părul la șoareci
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum