probleme cu proteza totala de sold

17-06-2016
MMMB
Nu este medic/terapeut
MMMB
Mama mea de 72 de ani s-a operat anul trecut in martie de proteza totala de sold la piciorul drept. Din cauze cam nebuloase (operatia supura si nu se inchidea rana) a trebuit sa fie redeschisa si reoperata. A stat o luna in spital, timp in care s-a imbolnavit grav cu plamanii (BPOC, Emfizem pulmonar, Bronsita asmatiforma). Operatia s-a inchis intr-un final si fiind externata, acasa nu a mai supurat deloc, insa din cauza bolii de plamani si a afectarii inimii (insuficineta cardiaca severa) nu s-a putut recupera cum ar trebui. In tot acest timp mama mea a slabit peste 20 kg (din cauza bolilor cu care s-a procoposit in spital), avand 64 kg acum si inaltimea ei fiind 1, 60 m. Deci se exclude din start un exces de greutate. De asemenea in tot acest timp nu a putut sa mearga fara carja, iar cand se lasa pe piciorul drept o doare inca locul operatie in adanc. De cateva zile se plange ca ii scartatie proteza iar durerea s-a intensificat, mergand pe picior in jos. Nu doar ca greutate excesiva nu exista, dar nici nu a fost capabila sa faca exercitii atat cat ar fi trebuit, sau sa urce si sa coboare trepte, deci nici exces de miscare sau cazaturi nu au existat. As dori sa stiu ce poate fi ? Atat de proasta sa fie proteza aceasta ? sau citez dintr-un articol "In timp, proteza de sold se poate decimenta sau uza la nivelul distantierului de polietilena. Acest lucru se datoreaza cel mai adesea activitatii zilnice dar poate fi si rezultatul unei resorbtii biologice a osului, denumita osteoliza. Daca apare decimentarea componentelor sau uzura implantului este posibila efectuarea unei interventii chirurgicale de revizie." sau citez din acelasi articol desi acest lucru nu il gasesc veridic pt, mama mea care mai mult a stat la pat si a facut doar minimele eforturi pt. sine prin casa " In cazul in care proteza se luxeaza, o reducere inchisa poate rezolva problema, fara a fi necesara o noua operatie". Rog un raspuns de specialitate atat cat permit datele pe care eu le-am insirat aici. Multumesc.
4 comentarii
0
18-06-2016, ora 09:13
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu se pune problema uzurii la doar 1 an de la protezare.
Calitatea protezelor este rezonabila in zilele noastre, dar orice defect tehnic este posibil.
Din cele descrise, ar fi mai curand vorba despre o "decimentare septica", legata de infectia precoce a site-ului operator, care a afectat calitatea osului din jurul protezei.
Situatia trebuie analizata clinic si radiologic si poate impune chiar "revizia" protezei, adica schimbarea acesteia.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
19-06-2016, ora 16:56
MMMB
Nu este medic/terapeut
MMMB
In primul rand va multumesc pentru acest raspuns.Mi-a fost mie teama sa pun eu aceasta problema, dar acum intreb si eu ca tot omul : daca exista o infectie care a afectat osul nu si-ar fi facut simtita prezenta mai repede ? ceva de genul: nu s-ar fi inchis rana, supurand intr-una, sau nu ar fi putut mama mea sa doarma deloc pe partea operata din cauza unei dureri care persista sau pur si simplu durere insuportabila permanenta ? oricum sunt constienta ca trebuie un control riguros.
0
19-06-2016, ora 18:04
MMMB
Nu este medic/terapeut
MMMB
Mai vin cu o intrebare : Pe filmul facut la trei luni dupa operatie, cand am fost la control (de abia atunci a putut mama mea sa mearga si mai ales sa urce trepte) nu s-ar fi vazut o eventuala infectie care ar fi afectat osul ? pentru ca ni s-a spus ca totul e OK.
0
19-06-2016, ora 19:24
MMMB
Nu este medic/terapeut
MMMB
Si pentru ca tot pe rand imi vin ideile voi mai pune o intrebare chiar daca poate parea puerila (in acest caz). Vremea nu poate influenta proteza ? Ca durerea se intensifica la schimbarile de vreme, asta este valabil, dar proteza in sine nu poate sa scartaie ? sau proteza nu sufera de reumatism ? (ca sa mai destindem atmosfera, desi nu e de ras)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un program de mers cu un obiectiv de distanță poate îmbunătăți funcționarea după operația de înlocuire a șoldului
  •