Infectiile nosocomiale (intraspitalicesti)

©

Autor:

Supravegherea infectiilor intraspitalicesti

Toti pacientii internati in cadrul unui spital trebuiesc supravegheati pentru observarea rapida a unor infectii nosocomiale (infectie nosocomiala = infectii care nu sunt prezente, sau care nu sunt in perioada de incubatie in momentul in care pacientul s-a internat in spital) . Supravegherea consta in monitorizarea tuturor rezultatelor analizelor microbiologice si de laborator, si realizarea unui dialog permanent cu personalul care lucraza in cadrul sectiilor de ingrijire bolnavi. Daca spitalul respectiv detine o baza de date computerizata, aceasta poate fi utilizata cu succes atunci cand se doreste o monitorizare atenta a tuturor tipurilor de infectii.

Recent, majoritatea clinicilor isi orienteaza atentia mai ales catre infectiile asociate cu un grad crescut de morbiditate si mortalitate (exemplu: infectiile aparute in serviciile de anestezie si terapie intensiva, si pneumonia nosocomiala) . De asemenea, sunt monitorizate cu atentie infectiile intraspitalicesti costisitoare (cele legate de plagile operatorii), cele care sunt considerate a fi dificil de tratat (infectii generate de tulpini bacteriene multidrog-rezistente), infectiile care pun probleme epidemiologice recurente (generate de patogenul C. difficile), precum si infectiile care pot fi evitate (infectiile generate de utilizarea unor dispozitive intravasculare) .

Din analizele realizate in cadrul programelor de supraveghere si control, rezulta ca, aproximativ 10% dintre pacientii internati vor dezvolta o infectie nosocomiala. Acest procentaj este general valabil; concret, cazurile de infectie intraspitaliceasca vor trebui clasificate functie de localizrea infectiei, functie de populatia de pacienti implicati, si functie de expunerea la anumiti factori de risc (exemplu: rata cazurilor de pneumonie la pacientii cu respiratie asistata mecanic) . In toate situatii, datele obtinute local, vor fi comparate cu normele de referinta regionale si nationale. Realizarea unor comparatii statistice intre diferite spitale, poate conduce la apritia unor confuzii, generate de diferentele existente intre diferiti factori de risc si de severitatea bolilor subiacente; de aceea se impune intotdeauna ajustarea ratele in privinta factorilor de risc din diferite spitale. Analiza continua a ratei infectiilor intr-o anumita unitate spitaliceasca contribuie la aprecierea eficientei programelor de supraveghere si control epidemiologic si evidentiaza segmentele din sistem unde trebuiesc luate masuri suplimentare. De asemena, cunoasterea cu precizie a ratelor infectiilor, permite o mai buna alocare a resurselor financiare, catre zonele deficitare.

Data actualizare: 12-11-2010 | creare: 03-07-2009 | Vizite: 209282
Bibliografie
Harrison Ed.14 pag 932-939
Dictionar Medical - V.Rusu , Ed. Medicala 2001
E.Miftode - Boli Infectioase, Ed Junimea 2008
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Paturile de spital din cupru pot fi salvatoare de vieți
  • Impactul dezinfectiei cu ultraviolete asupra transmiterii nozocomiale a SARS-CoV-2 și a altor microorganisme
  • Legătura între infecțiile nosocomiale și microbiom
  •