O tehnologie recentă ar putea ajuta la descoperirea unor medicamente pentru o serie de boli rare

O tehnologie recentă ar putea ajuta la descoperirea unor medicamente pentru o serie de boli rare

©

Autor:

O tehnologie recentă ar putea ajuta la descoperirea unor medicamente pentru o serie de boli rare

Tehnologia organ pe cip, considerată o modalitate de testare a medicamentelor fără implicarea animalelor, a oferit un impuls pentru a descoperi noi medicamente pentru o varietate de boli rare și ignorate pentru care modelele actuale fie nu există, fie nu sunt precise, sugerează un studiu recent.
Un exemplu, studiat în lucrarea actuală, este cel al anemiei falciforme, o afecÈ›iune descrisă iniÈ›ial la începutul anilor 1900, dar care continuă să reprezinte o provocare pentru clinicieni, din cauza gradului diferit de severitate a simptomelor. Deoarece anemia falciformă este răspândită în rândul minorităților sărace din punct de vedere economic, a existat un dezinteres pentru a descoperi noi strategii de tratament, din cauza inechității socioeconomice.

Autorul studiului, Tanmay Mathur, doctorand în laboratorul Dr. Abhishek Jain din cadrul Departamentului de Inginerie Biomedicală de la Universitatea Texas, dezvoltă vase de sânge personalizate pentru a îmbunătăți cunoÈ™tinÈ›ele È™i a obÈ›ine tratamente împotriva disfuncÈ›iei vasculare observate în anemia falciformă È™i alte boli rare ale sângelui È™i vaselor de sânge. Celulele curente utilizate în modelele de vase de sânge utilizează celule stem pluripotente induse (IPSC), care sunt derivate din celulele endoteliale ale pacientului. Cu toate acestea, Mathur a spus că aceste celule au limitări, ele având o valabilitate redusă.

Cercetarea lui Mathur oferă o alternativă: celulele endoteliale de excrescență sanguină (BOEC), care pot fi izolate din sângele unui pacient. „Aceste celule sunt celule endoteliale progenitoare, adică au o proliferare ridicată, aÈ™a că, dacă le vei continua să le dai hrana pe care o doresc, în decurs de o lună, vom avea suficiente celule astfel încât să putem continua cu succes să le subcultivăm pentru totdeauna”.

Cu toate acestea, întrebarea este dacă BOEC-urile funcÈ›ionează ca IPSC-urile în contextul tehnologiei organ pe cip. „Am reuÈ™it să arăt că BOEC-urile nu diferă în niciun fel statistic în comparaÈ›ie cu celelalte celule”, a spus Mathur. „Nu numai că poÈ›i face studii specifice pacientului cu BOEC-uri, dar poÈ›i folosi È™i aceste celule ca alternative la celulele existente, pentru că, la sfârÈ™itul zilei, ele sunt încă în principal celule umane”. Descoperirile vor ajuta la reducerea presupunerilor pe care clinicienii trebuie să le facă în crearea planurilor de tratament.

sursa: Science Daily
foto: Texas A&M Engineering


Data actualizare: 10-03-2024 | creare: 14-12-2021 | Vizite: 312
Bibliografie
Doctoral student finds alternative cell option for organs-on-chips, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211210103054.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum