1 din 3 copii prezintă un risc cardiometabolic crescut atribuit istoricului medical familial

©

Autor:

1 din 3 copii prezintă un risc cardiometabolic crescut atribuit istoricului medical familial
Un studiu recent publicat în jurnalul științific Diabetologia a remarcat în rândul copiilor care prezintă în antecedentele medicale familiale boli cardiovasculare și/ sau Diabet zaharat tip 2, concentrații crescute ale colesterolului, în comparație cu cei fără istoric familial al acestor patologii.

Istoricul medical familial reflectă influența factorilor genetici, ambientali și ai stilului de viață pe care membrii unei familii îi împărtășesc și poate oferi informații vitale cu privire la riscul copiilor de a suferi de anumite afecțiuni.

Studiul a inclus 1,374 copii care au fost evaluați din punct de vedere clinic la vârsta de 12 ani. Tot cu ocazia acestui studiu au fost colectate date despre antecedentele patologice a două generații, bunici și părinți ai copiilor.

Evaluarea copiilor a constat în stabilirea valorilor indicelui de masă corporală, a circumferinței abdominale, a colesterolului plasmatic, a tensiunii arteriale și a hemoglobinei glicate (HbA1C).
Membrii familiei au oferit informații despre absența sau prezența cazurilor de infarct miocardic, accident vascular cerebral și diabet zaharat tip 2, inclusiv vârsta la care acestea s-au instalat.

Rezultatele au fost ajustate în funcție de sex, etnie, vârstă, evoluția pubertară a copiilor, dar și potrivit vârstei, nivelului de educație și indicelui de masă corporală al părinților.

O treime dintre copiii incluși în studiu au prezentat în istoricul familial cel puțin una dintre afecțiunile cardiometabolice majore. În acest grup a fost remarcată prezența factorilor de risc cardiometabolici, precum sunt valorile crescute ale colesterolului total, dar reduse ale HDL- colesterolului, circumferința abdominală peste limitele considerate normale și valori patologice ale hemoglobinei glicate. Acest lucru se poate traduce prin existența unui risc crescut de diabet și boli cardiovasculare în perioada adultă.

Creșterea gradului de conștientizare asupra riscului cardiometabolic la copii atribuit antecedentelor patologice familiale, ar putea crește și gradul de motivare al membrilor familiilor de a adopta comportamente ale stilului de viață sănătoase.

Studii ulterioare ar putea s-ar putea concentra asupra comportamentelor stilului de viață (dietă, activitate fizică, etc.) și modului în care acestea sunt transmise următoarelor generații, acestea din urmă fiind și ele asociate cu riscul cardiometabolic.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 18-05-2019 | creare: 31-05-2016 | Vizite: 1039
Bibliografie
Study finds one third of children have higher levels of cardiometabolic risk factors due to family history, link: https://medicalxpress.com/news/2016-05-children-higher-cardiometabolic-factors-due.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta nesănătoasă și mortalitatea din cauze cardiometabolice
  • Reprizele de exercițiu intensiv ar putea ajuta copiii cu risc cardiometabolic
  • Lipsa forței de prindere anticipează bolile metabolice și invaliditatea la adulți
  •