Dieta nesănătoasă și mortalitatea din cauze cardiometabolice

©

Autor:

Dieta nesănătoasă și mortalitatea din cauze cardiometabolice
Aproximativ jumătate dintre decesele din cauze cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet zaharat tip 2 din Statele Unite în anul 2012 au fost asociate cu dieta suboptimală.

Nu mai este niciun secret faptul că alimentația este unul dintre determinanții principali ai stării de sănătate sau boală. Prin urmare, studiile tind să demonstreze care sunt factorii dietetici cei mai importanți ce influențează procesele patologice, pentru a stabili ulterior prioritățile și direcțiile viitoarelor recomandări nutriționale de larg consum.

Dintre aceste studii se distinge recenta publicație în jurnalul științific JAMA. În urma prelucrării statistice a datelor colectate cu ocazia studiului NHANES (National Health and Nutrition Examination Surveys) au fost stabilite asocieri puternice între componente specifice ale dietei și mortalitatea din cauze cardiometabolice.

Cei 10 factorii dietetici (alimente/nutrienți) analizați au fost: consumul de legume, fructe, nuci și semințe oleaginoase, cereale integrale minim procesate, carne roșie neprocesată, carne roșie procesată (tip mezel), băuturi îndulcite cu zahăr, grăsimi polinesaturate, acizi Omega-3 din pește și fructe de mare și nu în cele din urmă, sodiul din dietă.

În anul 2012 peste 700 000 de decese au fost atribuite afecțiunilor cardiometabolice, 45% (328 656 decese din cauze cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet zaharat tip 2) fiind asociate dietei deficitare și în special excesului de sodiu, aportului insuficient de nuci și semințe, consumului crescut de mezeluri, respectiv scăzut de surse marine de acizi grași Omega-3. (1)
  • mortalitatea din cauze cardiovasculare a fost atribuită mai ales consumului redus de fructe/semințe oleaginoase, aportului insuficient de acizi Omega-3 din pește și fructe de mare, excesului de sodiu, de alimente procesate tip mezel, respectiv băuturilor îndulcite cu zahăr.
  • decesele prin accident vascular cerebral au fost mai frecvente în cazul aportului insuficient de legume și fructe, respectiv excesului de sodiu din dietă.
  • mortalitatea din cauza complicațiilor hipertensiunii arteriale a fost atribuită consumului crescut de sodiu din alimentație.
  • mortalitatea din cauza complicațiilor diabetului zaharat tip 2 a fost asociată consumului insuficient de cereale integrale, respectiv excesului de băuturi îndulcite cu zahăr și carne roșie procesată. (2)

Ce înseamnă aport suboptimal?

Factori dietetici Aport suboptimal
Aport crescut de sodiu >2000 mg/zi
Consum scăzut de nuci/semințe <20.2 g/zi
Consum crescut de carne roșie procesată >0 g/zi
Aport reduse de grăsimi Omega-3 din surse marine < 250 mg/zi
Consum scăzut de vegetale <400 g/zi
Consum scăzut de fructe <300 g/zi
Aport crescut de băuturi îndulcite cu zahăr > 0 g/zi
Aport redus de cereale integrale < 125 g/zi
Aport redus de acizi polinesaturați* < 11% din totalul caloric zilnic
Carne roșie, neprocesată >14.3 g/zi

*Aport redus de acizi grași polinesaturați, înlocuiți în dietă cu surse de grăsimi saturate și carbohidrați rafinați
Sursa: JAMA (2)

Rezultatele acestui studiu sunt utile pentru identificarea priorităților în ceea ce privește sănătatea individului, formularea ghidurilor pentru populația generală și planificarea strategiilor de informare pentru optimizarea obiceiurilor dietetice și a stării de sănătate,” afirmă autorii studiului.

Sursa: Medical Xpress (1)





Data actualizare: 26-04-2019 | creare: 08-03-2017 | Vizite: 1543
Bibliografie
(1) Dietary factors associated with substantial proportion of deaths from heart disease, stroke, and disease, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-dietary-factors-substantial-proportion-deaths.html
(2) Association Between Dietary Factors and Mortality From Heart Disease, Stroke, and Type 2 Diabetes in the United States, link: https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2608221
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul crescut de fructoză în cursul sarcinii ar putea crește riscul cardiometabolic la copil
  • 1 din 3 copii prezintă un risc cardiometabolic crescut atribuit istoricului medical familial
  • Dieta bazată pe consumul de vegetale a fost asociată cu reducerea riscului pentru diabet zaharat tip 2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum