15 octombrie - Ziua mondială a spălatului pe mâini

Data publicării: 15-10-2021

15 octombrie - Ziua mondială a spălatului pe mâini La 15 octombrie, anual, se marchează Ziua mondială a spălatului pe mâini ("Global Handwashing Day") ca o zi de promovare la nivel mondial a creşterii gradului de conştientizare şi de înţelegere a importanţei spălatului pe mâini cu săpun, o modalitate eficientă şi accesibilă pentru a preveni bolile şi pentru a salva vieţi.

Desfăşurată în acest an cu tema "Viitorul este în mâinile noastre - să mergem înainte împreună", se solicită o acţiune coordonată, astfel încât, în timp ce ne desfăşurăm activitatea în mod activ să avem în vedere necesitatea realizării igienei mâinilor. Desfăşurată în contextul pandemiei COVID-19, această zi oferă un impuls unic pentru a instituţionaliza igiena mâinilor ca o componentă fundamentală a sănătăţii şi siguranţei, reprezentând o oportunitate de a proiecta, testa şi de a introduce în activităţile noastre, modalităţi creative pentru a încuraja oamenii să se spele pe mâini cu săpun în momente critice, potrivit globalhandwashing.org/

Experienţele din ultima perioadă subliniază necesitatea unei acţiuni colective pentru a aborda şi soluţiona, odată pentru totdeauna, neglijarea istorică a investiţiilor, politicilor şi programelor destinate igienei. Această zi serveşte şi ca o platformă pentru creşterea gradului de conştientizare la nivel mondial cu privire la importanţa spălării mâinilor cu săpun. Pandemia COVID-19 ne confirmă, în mod cert, că spălarea mâinilor este una dintre cele mai simple modalităţi de a preveni răspândirea oricărui virus şi, de asemenea, ne asigură o sănătate mai bună în general. Această practică poate ajuta şi la realizarea multor obiective de dezvoltare durabilă - dar cu condiţia să fie accesibilă tuturor.

Prin spălarea corectă a mâinilor se pot reduce următoarele boli: bolile diareice cu 30% până la 48%; infecţiile respiratorii acute cu 20%; holera, Ebola, shigeloza, SARS şi hepatita E; de asemenea, protejează împotriva infecţiilor asociate şi reduce răspândirea, creşte rezistenţa antimicrobiană, se arată pe pagina Zilei mondiale a spălatului pe mâini.

În fiecare an, Ziua mondială a spălatului pe mâini este sărbătorită prin evenimente, campanii şi programe de spălare a mâinilor organizate în şcoli, dar şi în cadrul comunităţilor din întreaga lume. Promovarea avantajelor obţinute prin spălarea frecventă a mâinilor cu săpun, precum şi facilitarea accesului la apă potabilă şi asigurarea nu doar a unor condiţii minime de igienă, ci şi îmbunătăţirea acestora, sunt obiectivele acţiunilor din această zi.

În fiecare an, cu acest prilej, peste 200 de milioane de persoane, din peste 100 de ţări, sunt implicate în acţiuni de informare cu privire la necesitatea spălării mâinilor, susţinute de instituţii guvernamentale şi internaţionale, organizaţii ale societăţii civile, ONG-uri, companii private sau persoane fizice. Potrivit UNICEF, Ziua mondială a spălatului pe mâini reprezintă o ocazie bună pentru a promova igiena la nivel mondial în rândul copiilor, avându-se în vedere bolile de care suferă aceştia, precum cele diareice şi respiratorii, potrivit globalhandwashing.org/.

Ziua mondială a spălatului pe mâini este promovată şi susţinută de Parteneriatul Global Public-Privat pentru spălarea mâinilor (The Global Public-Private Partnership for Handwashing - PPPHW), o coaliţie internaţională de părţi interesate (organizaţii naţionale şi internaţionale) ce lucrează în mod explicit pentru promovarea spălării mâinilor cu săpun pe o scară largă şi recunoaşterea igienei ca pilon al dezvoltării internaţionale şi al menţinerii sănătăţi publice.

Pentru prima dată, Ziua mondială a spălatului pe mâini a fost marcată în 2008, an care a fost declarat de Naţiunile Unite - Anul Internaţional al Stării de Salubrizare.
Sursa: Agerpres, 15-10-2021, Vizualizari 294
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.