Această dietă a ajutat oamenii să slăbească de două ori mai mult, fără a mânca mai puțin
Autor: Airinei Camelia

Studiul UPDATE, publicat recent și derulat în Marea Britanie, este primul trial randomizat, transversal care a investigat comparativ efectele dietelor ultraprocesate (AUP) și minim procesate (AMP), ambele aliniate ghidului alimentar național Eatwell Guide. Obiectivul principal a fost analiza modificărilor în greutate corporală după 8 săptămâni de dietă, cu accent pe impactul gradului de procesare alimentară, nu doar al compoziției nutriționale.
În contextul în care peste 3 miliarde de persoane suferă de suprapondere sau obezitate la nivel global, creșterea consumului de alimente ultraprocesate este considerată un factor-cheie. Deși ghidurile alimentare actuale pun accent pe macronutrienți și grupuri alimentare, procesarea alimentelor nu este în mod explicit abordată. Studiul vine în completarea lacunelor de dovezi care au împiedicat până acum includerea procesării alimentare în recomandările oficiale.
Despre studiul UPDATE
Studiul a fost un trial transversal 2×2 desfășurat între aprilie 2023 și mai 2024, incluzând 50 de participanți (intenție de tratament) și 43 (per protocol). Participanții au urmat, alternativ, o dietă AMP și una AUP, fiecare timp de 8 săptămâni, cu o perioadă de washout între ele. Toate mesele au fost furnizate acasă, respectând principiile Eatwell Guide.
Caracteristici ale participanților
- Vârsta medie: 43,2 ani
- Sex feminin: 90,9%
- IMC mediu: 32,7 kg/m2
- Consumul obișnuit de AUP: 67,4% din aportul caloric
Rezultate
Scădere în greutate
- Dieta AMP: −2,06% din greutatea corporală
- Dieta AUP: −1,05%
- Diferență semnificativă între diete: −1,01% (p = 0,024)
Compoziție corporală
Reduceri semnificative ale masei grase, procentului de grăsime corporală și grăsimii viscerale au fost observate doar pe dieta AMP. Diferențele în masa musculară sau masa fără grăsime nu au fost semnificative între diete.
Indicatori clinici
- Trigliceridele au scăzut mai mult pe AMP (−0,25 mmol/l, p = 0,004)
- LDL-colesterolul a scăzut mai mult pe AUP (−0,25 mmol/l, p = 0,016)
- Alți markeri cardiometabolici nu au arătat diferențe semnificative
Apetit și comportamente alimentare
Participanții au raportat control mai bun al poftelor, scădere a dorinței pentru alimente dulci sau sărate și reducerea dificultății de a rezista alimentelor dorite pe dieta AMP.
Consumul de energie și aderență
- Aport caloric mediu pe AMP: −503,7 kcal/zi
- Aport caloric pe AUP: −289,6 kcal/zi
- Diferență semnificativă între diete: −327,3 kcal/zi (p = 0,005)
- Aderență ridicată: 84,5% (AMP), 91,2% (AUP)
Evenimente adverse
Evenimentele adverse au fost frecvente și ușoare, în special gastrointestinale. Pe dieta AUP s-au raportat mai multe cazuri de constipație, reflux, oboseală și infecții minore.
Interpretarea rezultatelor
Ambele diete, deși conforme cu ghidurile nutriționale, au produs scădere în greutate, dar dieta AMP a fost semnificativ mai eficientă în reducerea masei grase și îmbunătățirea controlului poftelor. Acest lucru sugerează că gradul de procesare are un impact independent, suplimentar față de calitatea nutrițională per se.
Implicații pentru sănătatea publică
Rezultatele susțin necesitatea de a include procesarea alimentelor în ghidurile nutriționale și politicile publice. În Marea Britanie, peste 50% din aportul energetic provine din AUP, iar intervențiile doar pe baza macronutrienților s-au dovedit insuficiente în combaterea obezității.
Concluzii
Dietele minim procesate, chiar în condiții de libertate alimentară (ad libitum), duc la scăderi mai mari în greutate și compoziție corporală favorabilă comparativ cu dietele ultraprocesate, chiar și atunci când ambele respectă ghidurile alimentare naționale. Aceste constatări ar trebui să încurajeze o reevaluare a politicilor alimentare, punând accent nu doar pe ceea ce mâncăm, ci și pe cum este procesat acel aliment.
Image by freepik on Freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Pierderea în greutate declanșează reînnoirea celulară și reciclarea grăsimilor în țesutul uman
- Noi orientări naționale au ca scop prevenirea obezității la femeile de vârstă mijlocie
- Agoniștii receptorului GLP-1 în diabetul zaharat de tip 2: o sinteză extinsă a beneficiilor, riscurilor și implicațiilor clinice
- Tiparele de alimentație influențează eficiența terapiilor cu agoniști ai receptorului GLP-1 în diabetul zaharat de tip 2
- Voi mai beți Cola?Suntem oameni ultraprocesati
- Voi știți ce mâncați?Oameni ultraprocesati Capcanele industriei alimentare actuale.