Impactul consumului de alimente neprocesate, minim procesate și ultra-procesate asupra calității dietei

©

Autor:

Impactul consumului de alimente neprocesate, minim procesate și ultra-procesate asupra calității dietei
Un studiu publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, care a implicat profesioniști din domeniul sănătății, indică existența unei legături directe între consumul de alimente neprocesate și minim procesate și indicatori pozitivi de calitate ai dietei.

Studiul a implicat o evaluare prospectivă efectuată ca parte a Studiului de Sănătate a Asistentelor (NHS) și a Studiului de urmărire a profesioniștilor din sănătate (HPFS), care au înrolat participanți din toate regiunile din SUA. La fiecare doi ani, participanții au răspuns la un chestionar despre istoricul lor medical și comportamentul de sănătate și la fiecare patru ani despre nutriție și stilul de viață. Studiul a implicat peste 83.000 de persoane, cu vârste medii inițiale de 49 de ani, în cazul bărbaților și 51 de ani, în cazul femeilor.

Rezultatele au arătat că un consum mai mare de alimente neprocesate și minim procesate a fost asociat cu o calitate alimentară mai bună, în timp ce consumul de alimente ultra-procesate a fost asociat cu o calitate alimentară mai slabă. Studiul reiterează importanța unei alimentații sănătoase și echilibrate, care să includă alimente neprocesate și minim procesate în cantități adecvate.

Cercetătorii au remarcat că relația între consumul de alimente procesate și calitatea dietei a fost inconsecventă în timp. Aceasta poate fi atribuită în parte variațiilor în categoriile de procesare a alimentelor și la modul în care au fost măsurate. În plus, există diferențe semnificative între diferitele alimente procesate, astfel încât rezultatele trebuie interpretate cu precauție.

Cu toate acestea, studiul subliniază importanța consumului de alimente neprocesate și minim procesate în cadrul unei diete sănătoase. Pe lângă faptul că sunt bogate în nutrienți, alimentele neprocesate și minim procesate sunt de obicei mai puțin procesate chimic și pot fi o opțiune mai sănătoasă decât alimentele ultra-procesate, care adesea conțin aditivi alimentari și conservanți.

Data actualizare: 31-03-2023 | creare: 31-03-2023 | Vizite: 432
Bibliografie
How does unprocessed, minimally-processed, and ultra-processed food impact dietary quality? link: https://www.news-medical.net/news/20230329/How-does-unprocessed-minimally-processed-and-ultra-processed-food-impact-dietary-quality.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microbii non-bacterieni din intestinele umane influențează metabolismul alimentelor procesate
  • Alimentele procesate ar promova infecţii cronice care pot duce la afecţiuni precum diabetul
  • Cum poate afecta memoria consumul de alimente ultraprocesate
  •