Impactul consumului de alimente neprocesate, minim procesate și ultra-procesate asupra calității dietei
©
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, care a implicat profesioniști din domeniul sănătății, indică existența unei legături directe între consumul de alimente neprocesate și minim procesate și indicatori pozitivi de calitate ai dietei.
Studiul a implicat o evaluare prospectivă efectuată ca parte a Studiului de Sănătate a Asistentelor (NHS) și a Studiului de urmărire a profesioniștilor din sănătate (HPFS), care au înrolat participanți din toate regiunile din SUA. La fiecare doi ani, participanții au răspuns la un chestionar despre istoricul lor medical și comportamentul de sănătate și la fiecare patru ani despre nutriție și stilul de viață. Studiul a implicat peste 83.000 de persoane, cu vârste medii inițiale de 49 de ani, în cazul bărbaților și 51 de ani, în cazul femeilor.
Rezultatele au arătat că un consum mai mare de alimente neprocesate și minim procesate a fost asociat cu o calitate alimentară mai bună, în timp ce consumul de alimente ultra-procesate a fost asociat cu o calitate alimentară mai slabă. Studiul reiterează importanța unei alimentații sănătoase și echilibrate, care să includă alimente neprocesate și minim procesate în cantități adecvate.
Cercetătorii au remarcat că relația între consumul de alimente procesate și calitatea dietei a fost inconsecventă în timp. Aceasta poate fi atribuită în parte variațiilor în categoriile de procesare a alimentelor și la modul în care au fost măsurate. În plus, există diferențe semnificative între diferitele alimente procesate, astfel încât rezultatele trebuie interpretate cu precauție.
Cu toate acestea, studiul subliniază importanța consumului de alimente neprocesate și minim procesate în cadrul unei diete sănătoase. Pe lângă faptul că sunt bogate în nutrienți, alimentele neprocesate și minim procesate sunt de obicei mai puțin procesate chimic și pot fi o opțiune mai sănătoasă decât alimentele ultra-procesate, care adesea conțin aditivi alimentari și conservanți.
Studiul a implicat o evaluare prospectivă efectuată ca parte a Studiului de Sănătate a Asistentelor (NHS) și a Studiului de urmărire a profesioniștilor din sănătate (HPFS), care au înrolat participanți din toate regiunile din SUA. La fiecare doi ani, participanții au răspuns la un chestionar despre istoricul lor medical și comportamentul de sănătate și la fiecare patru ani despre nutriție și stilul de viață. Studiul a implicat peste 83.000 de persoane, cu vârste medii inițiale de 49 de ani, în cazul bărbaților și 51 de ani, în cazul femeilor.
Rezultatele au arătat că un consum mai mare de alimente neprocesate și minim procesate a fost asociat cu o calitate alimentară mai bună, în timp ce consumul de alimente ultra-procesate a fost asociat cu o calitate alimentară mai slabă. Studiul reiterează importanța unei alimentații sănătoase și echilibrate, care să includă alimente neprocesate și minim procesate în cantități adecvate.
Cercetătorii au remarcat că relația între consumul de alimente procesate și calitatea dietei a fost inconsecventă în timp. Aceasta poate fi atribuită în parte variațiilor în categoriile de procesare a alimentelor și la modul în care au fost măsurate. În plus, există diferențe semnificative între diferitele alimente procesate, astfel încât rezultatele trebuie interpretate cu precauție.
Cu toate acestea, studiul subliniază importanța consumului de alimente neprocesate și minim procesate în cadrul unei diete sănătoase. Pe lângă faptul că sunt bogate în nutrienți, alimentele neprocesate și minim procesate sunt de obicei mai puțin procesate chimic și pot fi o opțiune mai sănătoasă decât alimentele ultra-procesate, care adesea conțin aditivi alimentari și conservanți.
Data actualizare: 31-03-2023 | creare: 31-03-2023 | Vizite: 432
Bibliografie
How does unprocessed, minimally-processed, and ultra-processed food impact dietary quality? link: https://www.news-medical.net/news/20230329/How-does-unprocessed-minimally-processed-and-ultra-processed-food-impact-dietary-quality.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Pericolele restricționării alimentației la o fereastră de 8 ore
- Ghid privind energia și macronutrienții de-a lungul vieții
- Suplimentele de fier ar putea preveni pierderea musculară întâlnită la pacienții cu cancer, insuficiență cardiacă sau BPOC
- Orarele regulate de masă ar putea avea efecte pozitive asupra funcției cognitive
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni