Alimentele ultraprocesate sunt periculoase pentru sănătatea cognitivă, sugerează un studiu

©

Autor:

Alimentele ultraprocesate sunt periculoase pentru sănătatea cognitivă, sugerează un studiu
Consumul de alimente ultraprocesate, precum alimentele bogate în grăsimi, zaharuri, amidon sau care sunt preparate cu foarte mult ulei, care conțin în plus și coloranți sau arome artificiale, cât și alți aditivi, a fost incriminat pentru diferite probleme de sănătate cardiovasculare și metabolice. Un studiu recent, publicat în jurnalul JAMA Neurology, arată că un consum ridicat de alimente ultraprocesate crește riscul de declin cognitiv, în special în rândul adulților de vârstă mijlocie.
Odată cu creșterea ratelor de diagnostic a demenței, cercetătorii au devenit interesați să descopere modalități eficiente de tratare a condiției sau de prevenire a apariției sale. Obiceiurile de viață, precum dieta sau nivelul de activitate fizică, constituie factori modificabili care pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta demență sau alte tulburări cognitive. Studii anterioare au arătat că un consum regulat de legume, fructe, nuci și cereale integrale îmbunătățește funcția cognitivă și ajută la menținerea pe termen lung a unei bune sănătăți cognitive.

Creșterea producției de alimente ultraprocesate și implicit a consumului global a acestor alimente a fost asociată de către cercetători cu o creștere a riscului de afecțiuni cardiovasculare sau metabolice. Cu toate acestea, din cauza lipsei de dovezi, nu au existat asocieri între consumul acestor alimente și demența. Studiul actual, al cărui obiectiv a fost acela de a investiga asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate și declinul cognitiv, indică faptul că un consum mai mare de alimente ultraprocesate influențează negativ sănătatea cognitivă, promovând declinul cognitiv.

Studiul a inclus persoane cu vârsta cuprinsă între 35 și 74 de ani din diferite orașe din Brazilia, recrutate începând cu anul 2008. Participanții au răspuns în cadrul a trei sondaje, efectuate la intervale de patru ani. Participanții au furnizat informații cu privire la frecvența cu care consumau diferite tipuri de alimente și băuturi, clasificate în trei grupe, în funcție de gradul de prelucrare industrială. De asemenea, participanții au fost supuși evaluărilor cognitive, pentru a observa orice modificări apărute pe termen lung.

Rezultatele au arătat că participanții cu o dietă ce cuprindea minimum 20% alimente ultraprocesate au avut o rată de declin cognitiv cu 28% mai mare. Participanții mai tineri de 60 de ani au prezentat cele mai mari riscuri de a experimenta declinul cognitiv.

sursa: News Medical
foto: Ekaterina Markelova / Shutterstock.com

Data actualizare: 07-12-2022 | creare: 07-12-2022 | Vizite: 342
Bibliografie
Eating ultra-processed foods increases risk of cognitive decline, link: https://www.news-medical.net/news/20221205/Eating-ultra-processed-foods-increases-risk-of-cognitive-decline.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum