Alimentele ultraprocesate sunt periculoase pentru sănătatea cognitivă, sugerează un studiu
©
Autor: Teodorescu Mihai

Odată cu creÈ™terea ratelor de diagnostic a demenÈ›ei, cercetătorii au devenit interesaÈ›i să descopere modalități eficiente de tratare a condiÈ›iei sau de prevenire a apariÈ›iei sale. Obiceiurile de viață, precum dieta sau nivelul de activitate fizică, constituie factori modificabili care pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta demență sau alte tulburări cognitive. Studii anterioare au arătat că un consum regulat de legume, fructe, nuci È™i cereale integrale îmbunătățeÈ™te funcÈ›ia cognitivă È™i ajută la menÈ›inerea pe termen lung a unei bune sănătăți cognitive.
CreÈ™terea producÈ›iei de alimente ultraprocesate È™i implicit a consumului global a acestor alimente a fost asociată de către cercetători cu o creÈ™tere a riscului de afecÈ›iuni cardiovasculare sau metabolice. Cu toate acestea, din cauza lipsei de dovezi, nu au existat asocieri între consumul acestor alimente È™i demenÈ›a. Studiul actual, al cărui obiectiv a fost acela de a investiga asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate È™i declinul cognitiv, indică faptul că un consum mai mare de alimente ultraprocesate influenÈ›ează negativ sănătatea cognitivă, promovând declinul cognitiv.
Studiul a inclus persoane cu vârsta cuprinsă între 35 È™i 74 de ani din diferite oraÈ™e din Brazilia, recrutate începând cu anul 2008. ParticipanÈ›ii au răspuns în cadrul a trei sondaje, efectuate la intervale de patru ani. ParticipanÈ›ii au furnizat informaÈ›ii cu privire la frecvenÈ›a cu care consumau diferite tipuri de alimente È™i băuturi, clasificate în trei grupe, în funcÈ›ie de gradul de prelucrare industrială. De asemenea, participanÈ›ii au fost supuÈ™i evaluărilor cognitive, pentru a observa orice modificări apărute pe termen lung.
Rezultatele au arătat că participanții cu o dietă ce cuprindea minimum 20% alimente ultraprocesate au avut o rată de declin cognitiv cu 28% mai mare. Participanții mai tineri de 60 de ani au prezentat cele mai mari riscuri de a experimenta declinul cognitiv.
sursa: News Medical
foto: Ekaterina Markelova / Shutterstock.com
Data actualizare: 07-12-2022 | creare: 07-12-2022 | Vizite: 501
Bibliografie
Eating ultra-processed foods increases risk of cognitive decline, link: https://www.news-medical.net/news/20221205/Eating-ultra-processed-foods-increases-risk-of-cognitive-decline.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Ritmul respirației influențează memoria și frica
- Ciclul somn-veghe, esențial pentru funcționarea mecanismelor moleculare
- Antibioticele nu cresc riscul de declin cognitiv la vârstnici
- Noi perspective asupra bolii Niemann-Pick de tip C: rolul neuroinflamației și identificarea unui posibil biomarker
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ce sa iau ptr declinul cognitiv?
- Voi mai beți Cola?Suntem oameni ultraprocesati
- Voi știți ce mâncați?Oameni ultraprocesati Capcanele industriei alimentare actuale.