Alimentele ultraprocesate sunt periculoase pentru sănătatea cognitivă, sugerează un studiu
Autor: Teodorescu Mihai

Odată cu creÈ™terea ratelor de diagnostic a demenÈ›ei, cercetătorii au devenit interesaÈ›i să descopere modalități eficiente de tratare a condiÈ›iei sau de prevenire a apariÈ›iei sale. Obiceiurile de viață, precum dieta sau nivelul de activitate fizică, constituie factori modificabili care pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta demență sau alte tulburări cognitive. Studii anterioare au arătat că un consum regulat de legume, fructe, nuci È™i cereale integrale îmbunătățeÈ™te funcÈ›ia cognitivă È™i ajută la menÈ›inerea pe termen lung a unei bune sănătăți cognitive.
CreÈ™terea producÈ›iei de alimente ultraprocesate È™i implicit a consumului global a acestor alimente a fost asociată de către cercetători cu o creÈ™tere a riscului de afecÈ›iuni cardiovasculare sau metabolice. Cu toate acestea, din cauza lipsei de dovezi, nu au existat asocieri între consumul acestor alimente È™i demenÈ›a. Studiul actual, al cărui obiectiv a fost acela de a investiga asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate È™i declinul cognitiv, indică faptul că un consum mai mare de alimente ultraprocesate influenÈ›ează negativ sănătatea cognitivă, promovând declinul cognitiv.
Studiul a inclus persoane cu vârsta cuprinsă între 35 È™i 74 de ani din diferite oraÈ™e din Brazilia, recrutate începând cu anul 2008. ParticipanÈ›ii au răspuns în cadrul a trei sondaje, efectuate la intervale de patru ani. ParticipanÈ›ii au furnizat informaÈ›ii cu privire la frecvenÈ›a cu care consumau diferite tipuri de alimente È™i băuturi, clasificate în trei grupe, în funcÈ›ie de gradul de prelucrare industrială. De asemenea, participanÈ›ii au fost supuÈ™i evaluărilor cognitive, pentru a observa orice modificări apărute pe termen lung.
Rezultatele au arătat că participanții cu o dietă ce cuprindea minimum 20% alimente ultraprocesate au avut o rată de declin cognitiv cu 28% mai mare. Participanții mai tineri de 60 de ani au prezentat cele mai mari riscuri de a experimenta declinul cognitiv.
sursa: News Medical
foto: Ekaterina Markelova / Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Consumul zilnic de cafea sau ceai ar putea reduce riscul de demență sau accident vascular cerebral
- La ce se gândește creierul în timpul somnului
- Somnul de calitate, definit în funcție de particularitățile genetice, poate preveni bolile neurodegenerative
- Dificultățile de adormire pot prezice afectarea cognitivă ulterioară
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni