Activitatea fizică, factor protector împotriva depresiei
Autor: Teodorescu Mihai
Nivelurile crescute ale activității fizice contribuie la reducerea semnificativă a şanselor de apariție a episoadelor de depresie, conform unei cercetări efectuate de oamenii de ştiință de la Spitalul General din Massachusetts.
Din datele publicate în jurnalul Depression and Anxiety reiese faptul că susceptibilitatea de depresie scade inclusiv în rândul persoanelor predispuse genetic la afecțiune. Echipa de cercetători a raportat că persoanele care au realizat exerciții fizice pentru câteva ore în fiecare săptămână au fost mai puțin susceptibile să fie diagnosticate cu un nou episod de depresie, chiar în fața unui risc genetic ridicat pentru tulburare.
Cercetătorii au folosit mai bine de 8.000 de dosare cu date genomice și electronice de sănătate înregistrate la Bio Health Partners Biobank. Fiecare dintre participanții la studiu au fost rugați să completeze un chestionar despre obiceiurile lor de viață, inclusiv despre nivelul zilnic de activitate fizică. La doi ani de la completarea chestionarelor de către participanți, anchetatorii au identificat persoanele care au primit un diagnostic de depresie și au calculat scorurile de risc genetic pentru fiecare participant. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu risc genetic au fost mai frecvent diagnosticate cu depresie în următorii doi ani. Cu toate acestea, studiul a mai arătat și că persoanele active fizic la începutul studiului, indiferent dacă prezentau sau nu risc genetic, și-au redus semnificativ șansele de îmbolnăvire.
Acesta este primul studiu de amploare care demonstrează că activitatea fizică poate influența sănătatea psihică, în ciuda existenței unui risc genetic pentru tulburări depresive. Descoperirile actuale sugerează că depresia, cât și alte tulburări de natură psihică, ar putea fi neutralizate cu ajutorul exercițiilor fizice. Aproximativ 35 de minute de activitate fizică pe zi ar putea ajuta oamenii să se protejeze împotriva episoadelor viitoare de depresie. În cadrul studiului au fost eficiente toate formele de activitate fizică, indiferent de intensitatea lor.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- De câte ori pe săptămână trebuie să faci exerciții fizice pentru a obține rezultate vizibile?
- Oamenii aleargă natural cu cea mai eficientă viteză din punct de vedere energetic
- Cel mai scăzut risc de deces este în rândul adulților care fac exerciții fizice 150-600 de minute pe săptămână
- Activitatea fizică îi ajută pe adolescenți să învețe mai bine și să aibă o stare psihică mai bună
intră pe forum