Dieta mediteraneană contribuie la ameliorarea simptomelor depresiei

©

Autor:

Dieta mediteraneană contribuie la ameliorarea simptomelor depresiei
Alimentația are un puternic impact asupra psihicului și dispoziției, iar potrivit cercetătorilor australieni, dieta mediteraneană s-a dovedit a fi un model în lupta împotriva depresiei.

Rolul dietei în reducerea riscului de depresie nu reprezintă o noutate medicală, însă ultimele cercetări susțin că stilul de viață mediteranean poate reduce simptomele de depresie până în punctul remisiunii.

Rezultatele studiului publicat în jurnalul BMC Medicine ar putea pune bazele unei noi abordări a tratamentului depresiei, una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial.

Deși în prezent circa jumătate dintre persoanele care suferă de depresie răspund terapiilor convenționale medicale și psihologice, noi opțiuni de tratament sunt binevenite, mai mult decât atât, sunt imperios necesare,” afirmă autorul studiului Felice Jacka.

Studiul s-a desfășurat sub forma unui trial randomizat controlat, primul de acest fel în lume, care a inclus 67 de adulți și a urmărit să demonstreze dacă într-adevăr calitatea dietei poate trata efectiv manifestările clinice ale depresiei.

Modificările dietetice au constat în creșterea aportului de vegetale, fructe, cereale integrale, leguminoase, pește, carne slabă roșie, ulei de măsline și fructe oleaginoase – caracteristici ale dietei tradiționale mediteraneene, respectiv reducerea consumului de băuturi îndulcite și dulciuri concentrate din comerț, alimente tip fast-food și cereale rafinate.

O treime dintre participanții din grupul care a beneficiat de schimbarea alimentației, au întrunit criteriile pentru remisiunea simptomelor de depresie majoră, comparativ cu cele opt procente în rândul celor care au participat la grupurile de suport pentru depresie.

Aceste schimbări nu au fost influențate modificarea greutății corporale sau a gradului de activitate fizică desfășurată, însă au fost semnificativ asociate cu modificările la nivelul alimentației. Altfel spus, persoanele care au aderat strâns la principiile dietei mediteraneene au resimțit pe deplin beneficiile împotriva simptomelor depresiei.

Concluziile acestei cercetări susțin rolul dieteticianuli în cadrul echipei multidisciplinare de management al depresiei.
Componentele cheie ale dietei mediteraneene sunt:
  • adoptarea unei diete predominant vegetariene, bogată în vegetale și fructe, cerealiere complexe și leguminoase;
  • consumul de pește și carne de pui de cel puțin 2 ori pe săptămână;
  • limitarea aportului de carne roșie la maximum 4 ori într-o lună;
  • înlocuirea untului și a grăsimilor comerciale cu surse sănătoase de grăsimi cum sunt de exemplu uleiul de măsline și oleaginoasele;
  • asezonarea preparatelor cu ierburi aromaticei și condimente în locul utilizării sării și a altor potențiatori de aromă artificial tip vegeta etc.
 
Mai multe informații despre principiile dietei mediteraneene găsiți în articol.
 
Sursa: SBS News

Data actualizare: 16-01-2019 | creare: 01-02-2017 | Vizite: 1294
Bibliografie
Mediterranean diet can beat depression, research suggests, link: https://www.sbs.com.au/news/article/2017/01/31/mediterranean-diet-can-beat-depression-research-suggests
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aplicația pentru smartphone care ar putea reduce anxietatea și depresia
  • Rezistența la antidepresive ar putea avea legătură cu metabolismul
  • Acțiunea directă asupra creierului ar putea inversa efectele depresiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum