Activitatea fizică moderată la vârsta mijlocie asociată cu abilități cognitive superioare la bătrânețe

©

Autor:

Activitatea fizică moderată la vârsta mijlocie asociată cu abilități cognitive superioare la bătrânețe

Conform unui studiu longitudinal finlandez realizat pe 3050 de gemeni, practicarea unei activități fizice de intensitate moderată (mai antrenantă decât mersul pe jos) la vârsta a doua este asociată cu abilități cognitive mai bune după 25 de ani.


Datele despre participanți au fost colectate în cadrul unui studiu la nivel național - Finnish Twin Cohort. Gemenii au oferit informații despre nivelul de activitate fizică răspunzând la chestionare în perioada 1975-1981. Abilitățile cognitive au fost evaluate prin interviuri telefonice ținute în perioada 1999-2015.


Studiul confirmă rezultatele care au fost obținute în cercetarea pe animale, în care s-a observat că activitatea fizică mărește cantitatea factorilor de creștere la nivel cerebral și stimulează neuroplasticitatea.

 

Informații detaliate despre neuroplasticitate găsiți în acest articol.

 

Inițial, cercetătorii au studiat asocierea dintre activitatea fzică și performanața cognitivă la toți participanții, apoi în perechi de gemeni în care unul dintre frați era mai activ fizic decât celălalt. S-a observat că, deși creșterea nivelului de activitate fizică nu era asociată cu efecte mult mai bune privind protejarea memoriei, o activitatea fizică moderată era suficientă pentru a produce aceste efecte. Doar grupul gemenilor inactivi a fost cel mai predispus la riscul de deteriorare cognitivă la vârsta a treia.


Asocierea a fost independentă din punct de vedere statistic de factori precum fumatul, hipertensiunea, nivelul educațional, sex, obezitate sau consum de alcool, ceea ce i-a determinat pe autori să considere că efectele benefice ale activității fizice asupra creierului și funcțiilor cognitive nu se reduc numai la scăderea riscului vascular.


Rezultatele sunt importante în contextul în care incidența demenței este în creștere la generațiile de seniori și nu are un tratament. Însă tot mai multe cercetări indică posibilitatea prevenției acestei afecțiuni.


Sursa: Science Daily


Data actualizare: 26-01-2020 | creare: 16-09-2016 | Vizite: 1154
Bibliografie
Midlife physical activity is associated with better cognition in old age, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160909095045.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Învățarea unei limbi străine, benefică pentru neuroplasticitate
  • Neuroplasticitatea
  • Cercetătorii au descoperit cum să transferi informații în creier
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum