Activitatea fizică poate reduce riscul de deces pe fondul afecțiunilor cardiovasculare la bărbații ce prezintă hipertensiune arterială

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Finlanda de Est arată că efectuarea activității fizice poate determina o scădere a riscului de dezvoltare a afecÈ›iunilor cardiovasculare la persoanele de sex masculin. Conform oamenilor de È™tiință, aproximativ 1,3 miliarde de adulÈ›i cu vârsta între 30 È™i 79 de ani prezintă hipertensiune arterială, un factor de risc major al infarctului miocardic È™i al accidentului vascular cerebral.
Jari Laukkanen, profesor la universitatea finlandeză È™i autor al studiului, afirmă că lucrarea este una dintre primele care evaluează dinamica dintre activitatea fizică È™i tensiunea arterială în contextul riscului de deces provocat de afecÈ›iunile cardiovasculare.
EÈ™antionul de studiu a fost compus din 2.280 de bărbaÈ›i cu vârste cuprinse între 42 È™i 61 de ani ce au fost înscriÈ™i în studiul Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study derulat între anii 1984 È™i 1989. În cadrul acestuia au fost incluse date precum absorbÈ›ia maximă de oxigen în timpul mersului pe bicicletă, nivelurile tensiunii arteriale È™i cantitatea de activitate fizică pe care participanÈ›ii o efectuau în mod obiÈ™nuit, categorisită drept scăzută, medie sau crescută.
Ulterior, participanÈ›ii au fost urmăriÈ›i până în anul 2018, în intervalul de la începerea lucrării È™i până în prezent cercetătorii determinând că au avut loc 644 de decese din cauza afecÈ›iunilor cardiovasculare. În topul factorilor de risc, după ajustarea în funcÈ›ie de vârstă, s-au regăsit indicele de masă corporală crescut, niveluri ridicate de colesterol, fumatul, prezenÈ›a diabetului de tip 2, bolile coronariene È™i consumul de alcool. De asemenea, specialiÈ™tii au adăugat în această listă È™i factori generali precum statutul socio-economic.
Rezultatele analizei au certificat o creÈ™tere cu 39% a riscului de deces de această cauză la participanÈ›ii ce prezentau hipertensiune arterială, spre deosebire de cei care înregistraseră valori normale ale acesteia, în timp ce nivelurile scăzute de activitate fizică efectuată în mod obiÈ™nuit au fost asociate cu o creÈ™tere cu 74% a acestuia.
Profesorul Laukkanen este de părere că hipertensiunea arterială È™i cantitatea scăzută de activitate fizică pot influenÈ›a rata mortalității de cauză cardiovasculară în mod izolat, dar È™i cumulativ, întrucât schimbarea stilului de viață în sensul efectuării a mai mult sport atenuează, dar nu elimină acest risc. În schimb, un factor decisiv în această dinamică este reprezentat È™i de tensiunea arterială, întrucât relaÈ›ia dintre aceasta È™i afecÈ›iunile cardiovasculare este puternică È™i independentă.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Bărbații în vârstă cu un nivel urinar ridicat de bisfenol A au risc crescut de cancer la prostată
- Recuperarea nivelului de testosteron, asociată cu supraviețuirea globală în cancerul de prostată cu risc crescut
- Care sunt suplimentele cu extract de Saw Palmetto (Palmier pitic) eficiente în gestionarea simptomelor renale?
- Noile linii directoare extind testarea și screeningul BRCA pentru bărbați
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni