Doi factori de risc ce cresc riscul de cancer de prostată agresiv

©

Autor:

Doi factori de risc ce cresc riscul de cancer de prostată agresiv
Scorul Gleason, care variază de la 6 la 10, este folosit pentru a evalua agresivitatea cancerului de prostată, cu un scor mai mic indicând o asemănare mai mare cu celulele normale și o răspândire mai lentă a cancerului. Un studiu recent publicat în European Urology Oncology a evaluat riscurile de mortalitate bazate pe scorul Gleason și parametrii clinici în pacienții cu cancer de prostată.
Studiul a investigat asocierea factorilor clinici cu riscul neevaluat de cancer de prostată cu grad înalt, mortalitatea specifică cancerului de prostată (PCSM) și mortalitatea din toate cauzele (ACM) la pacienții cu cancer de prostată diagnosticat cu gradul Gleason Group Grade (GGG) 1. În total, 10.228 de pacienți au fost selectați pentru cohorta primară, toți suferind prostatectomie radicală pentru un diagnostic de adenocarcinom GGG 1 la spitalul universitar Hamburg-Eppendorf între 1992 și 2023. În plus, a fost concepută o cohortă suplimentară de 980 de pacienți care au suferit prostatectomie radicală între 2013 și 2023.

Rezultatele au indicat că pacienții cu GGG 1, diagnosticați prin biopsie combinată contemporană și care au un procentaj de biopsii pozitive (PPB) peste 50% sau un nivel al antigenului specific prostatic (PSA) peste 20 ng/ml, prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta patologie adversă la prostatectomia radicală și eșec precoce al PSA. De asemenea, pacienții cu unul sau ambii factori de risc clinic din grupul cu biopsie sistematică au prezentat un risc mai mare de mortalitate specifică cancerului de prostată și mortalitate de orice cauză.

Studiul sugerează că, dacă rezultatele trialului ProtecT ar fi fost stratificate pe baza prezenței unuia sau mai multor factori clinici, s-ar fi putut estima rate mai înalte de PCSM. Considerarea factorilor clinici în diagnostic ar putea ajuta la identificarea pacienților care probabil găzduiesc un cancer neevaluat de grad și stadiu mai înalt, care ar putea reduce speranța de viață. Pacienții cu cancer de prostată GGG 1, cu PPB >50% sau PSA >20 ng/ml, ar trebui considerați serios pentru o rebiopsie sistematică.

Concluziile studiului subliniază că pacienții catalogați ca GGG 1, având fie PPB peste 50%, fie PSA peste 20 ng/ml, sunt la un risc mai mare de patologie adversă, eșec precoce al PSA și riscuri crescute de mortalitate. Această informație ar trebui să ajute clinicienii să identifice pacienții cu GGG 1 care ar putea fi la un risc mai mare de cancer de prostată sever sau care au riscuri de mortalitate crescute.

sursa: News Medical

Data actualizare: 15-07-2024 | creare: 15-07-2024 | Vizite: 218
Bibliografie
Researchers identify two risk factors that indicate higher risk of aggressive prostate cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20240711/New-gene-editing-technique-offers-hope-for-millions.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică și cancerul de prostată
  • IMC-ul și circumferința abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum