Activitatea imunitară în sarcinile normale urmează un anumit tipar

©

Autor:

Activitatea imunitară în sarcinile normale urmează un anumit tipar
Sarcina reprezintă o provocare pentru sistemul imunitar al mamei încă de la început. Jumătate dintre genele fătului sunt străine corpului mamei, astfel că sistemul imunitar trebuie să găsească un echilibru între tolerarea fătului și protejarea de infecții. Pe tot parcursul sarcinii are loc un echilibru imunologic între mamă și copil. Un grup de cercetare angajat în studierea inflamației în timpul sarcinii a făcut descoperiri care fac lumină asupra modului în care sistemul imunitar se comportă în timpul sarcinii.
Studiul a urmărit peste 700 de femei cu sarcini normale, care au dat naștere la naștere la termen unor copii sănătoși. Cercetătorii au analizat diferite citokine (molecule de semnalizare care reglează sistemul imunitar) din sângele mamelor folosind o probă simplă de sânge. „Legarea măsurătorilor multor citokine în mai multe puncte ale sarcinii ne-a oferit o amprentă a răspunsului imun al mamei. Deoarece avem atât de multe femei însărcinate sănătoase în studiu, am reușit să găsim pentru modul în care se comportă sistemul imunitar în timpul sarcinilor normale”, a declarat autorul studiului, Anders Hagen Jarmund, student la Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia.

Probele de sânge de la mamă oferă informații detaliate despre condițiile inflamatorii din organism, tensiunea asupra fătului și semnele timpurii ale tulburărilor imunologice. Cercetătorii au descoperit că activitatea imunitară în sarcinile normale urmează un anumit tipar, cu activare imunitară crescută în primele trei luni, apoi o fază mai calmă în următoarele trei și activitate mai mare în ultimele trei luni, mai ales când nașterea este iminentă.

Cercetătorii au descoperit mai multe afecțiuni la mamă sau făt care au creat anomalii în răspunsul imun. „Modificările imunitare detectate cu profilarea citokinelor sunt atât de sensibile încât surprind efectele obezității și fumatului la mamă”, spune Jarmund. Grupul de cercetare nu știe încă dacă fiecare boală individuală generează o „amprentă” unică în răspunsul imun. Până acum, analizele au evidențiat un profil anormal de citokine pentru sindromul ovarului polichistic și hipertensiune gestațională (tensiune arterială ridicată) la începutul sarcinii.

O altă constatare a fost că femeile care au dat naștere anterior au avut în o activitate imunitară mai mare la începutul sarcinii, dar mai mică decât mamele care se apropie de travaliu. Femeile care au depășit termenul au avut o activare imunitară deosebit de puternică.

sursa: News Medical

Data actualizare: 30-12-2021 | creare: 30-12-2021 | Vizite: 316
Bibliografie
Study sheds light on how the immune system behaves during pregnancy, link: https://www.news-medical.net/news/20211229/Study-sheds-light-on-how-the-immune-system-behaves-during-pregnancy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cancerul și sistemul imunitar
  • Imunostimulente de origine naturală
  • Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum