Adaptarea la schimbările sezoniere: comportamentul uman, modificat în urma unor schimbări în funcționarea creierului

©

Autor:

Adaptarea la schimbările sezoniere: comportamentul uman, modificat în urma unor schimbări în funcționarea creierului
Adaptarea creierului la schimbările sezoniere are loc exclusiv la nivelul neuronilor situați în nucleul suprachiasmatic, o porțiune din hipotalamus care reglează majoritatea ritmurilor circadiene, indică un studiu publicat în jurnalul Science Advances. Descoperirea este una extrem de promițătoare, deoarece poate duce la îmbunătățirea noilor tratamente pentru tulburările asociate cu schimbările sezoniere ale expunerii la lumină.
Schimbări sezoniere ale luminii, asociate cu comportamentele umane, influențează somnul, tiparele de alimentație, activitatea cerebrală și secrețiile hormonale. Tulburarea afectivă sezonieră (TAS), o condiție care determină simptome asemănătoare depresiei, dar pe termen scurt, este un exemplu al importanței schimbărilor sezoniere. Condiția apare de obicei în lunile de iarnă, când zilele sunt mai scurte și se întunecă mult mai devreme. Deși există potențiale tratamente eficiente împotriva condițiilor asociate cu schimbările sezoniere ale luminii, cercetătorii nu au reușit să înțeleagă pe deplin modul în care modificările sezoniere ale duratei zilei și expunerea la lumină afectează și modifică creierul la nivel celular.

Studiul actual, realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, și-a propus să descrie procesul prin care neuronii afectați de schimbările sezoniere ale duratei zilei modifică expresia neurotransmițătorilor. Experimentele, efectuate pe șoareci de laborator, au evidențiat o modificare în modul de coordonare al neuronilor situați în nucleul suprachiasmatic.

Modificările observate de cercetători au schimbat activitatea creierului și comportamentele zilnice ulterioare. De asemenea, cercetătorii au observat că modificările generate de expunerea la lumină au redus numărul neuronilor care exprimă neurotransmițători din nucleul paraventricular, o regiune a creierului cu rol în controlul stresului, metabolismului, creșterii, reproducerii, funcției imunitare și a altor funcții autonome.

sursa: News Medical
foto: Lumina soarelui indică semnale neuronale în nucleul suprachiasmatic, ceasul principal al creierului, care, la rândul său, coordonează ceasurile biologice care reglează funcțiile în întregul corp și comportamentul. National Institute of General Medical Sciences

Data actualizare: 07-09-2022 | creare: 07-09-2022 | Vizite: 346
Bibliografie
Study sheds light on how seasonal changes in day length alter the brain and subsequent behavior, https://www.news-medical.net/news/20220902/Study-sheds-light-on-how-seasonal-changes-in-day-length-alter-the-brain-and-subsequent-behavior.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Conform unui studiu, tulburarea afectivă sezonieră este un mit
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum