Conform unui studiu, tulburarea afectivă sezonieră este un mit

©

Autor:

Conform unui studiu, tulburarea afectivă sezonieră este un mit
Tulburarea afectivă sezonieră ca stare depresivă cauzată de lipsa soarelui în sezonul rece ar putea fi un mit, conform unui studiu recent.

Un studiu de amploare publicat în jurnalul Clinical Psychological Science a arătat că nivelul simptomelor depresive nu se modifică în funcție de anotimp sau de condițiile meteorologice.

Conform acestuia, asocierea dintre modificările sezoniere și depresie este mai mult o idee răspândită în cultura noastră. Tulburarea afectivă sezonieră a fost recunoscută ca boală din anul 1984, însă studiile recente atacă validitatea acesteia, menționând că identificarea ei se face prin chestionarea pacienților privind episoadele depresive anterioare.

Pentru a testa dacă simptomele depresive se intensifică iarna, au fost examinate datele provenite de la 34.294 de pacienți cu vârste cuprinse între 18-99 de ani ce au răspuns telefonic unor întrebări privind sănătatea lor pe o anumită perioadă de timp. Au fost întrebați în câte zile din săptămâna anterioară au prezentat simptome de depresie, iar ulterior a fost analizată locația geografică și intensitatea soarelui la care a fost expus fiecare participant.

Rezultatele au indicat că nu există dovezi conform cărora simptomele depresiei sunt asociate cu acești parametri. Persoanele care au fost chestionate în lunile de iarnă sau în perioade când lumina soarelui nu era prea puternică nu au prezentat valori sesizabile ale simptomelor depresive comparativ cu cei care au răspuns la întrebări în alte condiții. De asemenea, în cazul unui număr de 1.754 de paricipanți ce prezentau semne clinice de depresie nu s-au evidențiat asocieri cu diferențele sezoniere.

Cercetătorii concluzionează că depresia nu este generată de schimbarea anotimpului, iar tratamentele bazate pe cauze eronate îngreunează vindecarea acestei afecțiuni.

Sursa: The Telegraph

Data actualizare: 26-12-2019 | creare: 04-02-2016 | Vizite: 1560
Bibliografie
Seasonal Affective Disorder is probably a myth, say psychologists, link: https://www.telegraph.co.uk/news/health/news/12113712/Seasonal-Affective-Disorder-is-probably-a-myth-say-psychologists.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai fericiți
  • Relația dintre depresie și obezitate
  • Dieta mediteraneană contribuie la ameliorarea simptomelor depresiei
  •