Administrarea suplimentelor de nicotinamidă ribozidă ar putea duce la îmbunătățirea simptomelor bolii Parkinson

©

Autor:

Administrarea suplimentelor de nicotinamidă ribozidă ar putea duce la îmbunătățirea simptomelor bolii Parkinson
Nicotinamida ribozidă (NR), un compus care face parte din familia vitaminei B3, folosit ca supliment nutrițional pentru a crește nivelul celular de NAD (nicotinamidă adenin dinucleotide), poate fi un potențial tratament pentru boala Parkinson, indică un studiu internațional realizat de cercetători de la Spitalul Universitar Haukeland si Universitatea din Bergen, Norvegia, în colaborare cu omologi de la Institutele Feinstein pentru Cercetare Medicală din New York, SUA.
NAD este un factor metabolic esențial, care este vital pentru o multitudine de procese celulare, inclusiv metabolismul energetic, repararea daunelor ADN și controlul expresiei genelor. Nivelurile crescute de NAD celular au fost legate de o viață mai lungă și mai sănătoasă la animale și s-a demonstrat că protejează celulele neuronale împotriva diferitelor forme de stres. Studiul actual arată, pentru prima dată, că nivelurile de NAD ale creierului uman pot fi crescute prin ingerarea NR.

Pentru a stabili dacă metabolismul NAD poate fi crescut în creierul persoanelor cu boala Parkinson, prin ingerarea NR, cercetătorii au demarat un studiu randomizat, dublu-orb. Un total de 30 de persoane cu boala Parkinson precoce au primit fie 1000 mg NR, fie placebo pentru un total de 30 de zile.

Studiul a arătat că suplimentarea cu NR a crescut semnificativ nivelurile de NAD în creierul pacientului și a dus la modificarea metabolismului cerebral și scăderea markerilor de inflamație în fluidul din jurul creierului și măduvei spinării. Mai mult, o îmbunătățire ușoară, dar semnificativă a simptomelor bolii Parkinson a fost observată la participanții care au prezentat niveluri substanțial de NAD din creier, iar acest lucru s-a corelat cu schimbarea modelului de metabolism energetic al creierului.

sursa: News Medical
foto: Liderul studiului Prof. Charalampos Tzoulis (în mijloc), împreună cu cercetătorul Christian Dölle (în stânga) și cu medicul șef Brage Brakedal (în dreapta). Photo: Eivind Senneset

Data actualizare: 04-03-2022 | creare: 04-03-2022 | Vizite: 614
Bibliografie
Nicotinamide riboside (NR) supplement shows promise as a potential therapy for Parkinson’s disease, link: https://www.news-medical.net/news/20220302/Nicotinamide-riboside-supplement-shows-promise-as-a-potential-therapy-for-Parkinsone28099s-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un test de sânge ar putea depista boala Parkinson cu o precizie de 95%
  • Un dispozitiv electronic detectează moleculele asociate cu bolile Alzheimer și Parkinson
  • Stilul unui pictor poate oferi indicii privind sănătatea sa mintală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum