Alăptarea și lupusul
Autor: Mancaș Mălina
Lupusul este o afecÈ›iune inflamatorie cronică, autoimună, ce afectează diferite organe È™i sisteme funcÈ›ionale. Se manifestă în general la nivelul pielii, articulaÈ›iilor È™i tendoanelor, fiind prezentă mai ales la femeile tinere (15 - 45 ani).
Lupusul poate fi de patru tipuri:
- Lupusul eritematos sistemic (LES) este cel mai comun tip de lupus È™i este considerat cea mai complicată formă. Poate afecta diferite sisteme È™i organe, inclusiv rinichii, inima, plămânii, creierul, sângele sau pielea. Simptomele diferă de la un pacient la altul È™i se pot extinde rapid.
- Lupusul eritematos cutanat (discoid) afectează pielea, cauzând iritaÈ›ii È™i mâncărimi. Se caracterizează prin leziuni roÈ™ii ale pielii pe orice zonă a corpului, mai ales în zona feÈ›ei, a gâtului sau a scalpului. Nu afectează organele interne, însă persoanele cu lupus discoid pot dezvolta È™i lupus eritematos.
- Lupusul indus de medicamente apare în urma administrării unor medicamente. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale lupusului eritemanos sistemic È™i de cele mai multe ori dispar după încetarea administrării medicaÈ›iei respective. Simptomele incluse sunt: dureri articulare, dureri musculare È™i febră.
- Lupusul neonatal este o boală foarte rară, întâlnită în special la bebeluÈ™i. Aceasta apare la copiii ai căror mame suferă de lupus È™i care au anticorpi specifici în sange. La naÈ™tere bebeluÈ™ul poate avea erupÈ›ii cutanate, probleme hepatice sau hematologice, dar care dispar în È™ase luni de la naÈ™tere. (2)
Din ce cauză apare lupusul?
Cauzele apariÈ›iei lupusului nu sunt cunoscute cu certitudine, însă se consideră că persoanele care dezvoltă lupus au o predispoziÈ›ie genetică, boala fiind inactivă până la un anumit punct.
Există însă È™i alÈ›i factori care favorizează apariÈ›ia bolii È™i anume:
- mediul înconjurător (expunerea la razele solare, stresul, medicamentele È™i viruÈ™ii);
- hormonii;
- problemele sistemului imunitar.
Până de curând, femeile cu această afecÈ›iune au evitat sarcinile, deoarece boala a fost asociată cu infertilitate, avort spontan, naÈ™terea prematură sau cu naÈ™terea copilului mort. Cu timpul, numărul copiilor născuÈ›i de mame afectate de aceasă boală a crescut semnificativ. În plus, copiii s-au născut sănătoÈ™i È™i fără alte efecte asupra lor. (3)
Pot să alăptez dacă am lupus?
Mamele cu lupus pot alăpta la sân, neexistând pericolul de transmitere a bolii prin laptele matern. Este de preferat să consultaÈ›i È™i medicul, un reumatolog sau un ginecolog înainte de a alăpta. DiscutaÈ›i cu medicul despre siguranÈ›a alăptării dacă utilizaÈ›i medicamente pentru a È›ine sub control lupusul. Alăptarea poate fi foarte solicitantă deoarece bebeluÈ™ii alăptaÈ›i la sân mănâncă mai mult. Atunci când bebeluÈ™ul vrea să mănânce mai mult, alăptaÈ›i-l la sân o perioadă; restul laptelui il puteÈ›i pompa È™i administra cu biberonul mai târziu.
Siguranța administrării medicamentelor pentru lupus pe perioada alăptării
Majoritatea medicamentelor utilizate în tratamentului lupusului trec în laptele matern, deÈ™i în doze mici. De aceea, este indicată continuarea administrării medicamentelor la recomandarea medicului.
Medicamentele anti-inflamatoare nesteroidine pot fi utilizate, în special ibuprofen, indometacin sau naproxen. În schimb, aspirina trebuie evitată. Dintr-o singură doză de aspirină (450-650 mg), între 0,1% È™i 21% este transferată copilului după o perioadă de 24 de ore. În cazul copiilor născuÈ›i preamatur cu funcÈ›iile metabolice insuficient dezvoltate, intoxicaÈ›iile cu salicilat pot apărea frecvent, dacă mamei i se dministrează doze crescute de anti-inflamatoare precum aspirina. Din acest motiv, Academia Americană de Pediatrie recomandă utilizarea cu precauÈ›ie a aspirinei pe durata alăptării.
O cantitate redusă de corticosteroizi pătrunde în laptele matern al mamei în urma administrării medicamentelor, însă nu s-au semnalat efecte adverse. Corticosteroizii pot reduce în unele cazuri lactaÈ›ia. Prednisonul È™i prednisolonul sunt considerate compatibile cu alăptarea. Se recomandă însă alăptarea după cel puÈ›in 4 ore de la administrarea acestor medicamente È™i doza să nu depășească 20 mg/zi. Nu exită date concrete despre siguranÈ›a utilizării dexametazonei sau a betametazonei.
În laptele matern pot fi întâlnire cantități reduse de hidroxiclorochină, însă este indicată limitarea consumului deoarece substanÈ›a activă se elimină greu din organism È™i există riscul de acumulare toxică în organismul copilului. Antimalaricele , cum ar fi warfarina È™i heparina sunt sigure pe durata alăptării.
Administrarea de ciclofosfamidă este contraindicate pe perioada alăptării. În cazul mamelor care necesită acest medicament pentru controlul bolii în perioada post-natală nu este indicată alăptarea. Alte citotoxice È™i imunosupresive cum ar fi azatriopina, metotrexat È™i ciclosporina se transmit în laptele matern, însă în doze mai reduse, putând fi continuat tratamentul doar la recomandarea medicului. (1)
Legătura dintre lupus și prolactină
Prolactina este un hormon produs de glanda pituitară, fiind prezent în cantitate crescută mai ales în organismul femeilor însărcinate È™i a proaspetelor mame, stimulând È™i menÈ›inând lactaÈ›ia. Cantitatea prea crescută de prolactină din organism este numită hiperprolactinemie, fiind întâlnită în cazul femeilor însărcinate, în cazul administrării de medicamente de blochează receptorii dopaminei, în cazul afecÈ›iunilor glandei tiroide È™i glandei pituitare.
Are multiple efecte asupra sistemului imunitar, majoritatea fiind imunostimulatoare. O meta-analiză publicată în Postgraduate Medical Journal (2001) sugerează că o cantitate crescută de prolactină, cum se întâlneÈ™te în cazul sarcinii È™i alăptării, poate intensifica simptomele lupusului È™i poate duce la recidivabolii. Cercetările È™i rezultatele în acest sens sunt însă limitate, făcând imposibilă confirmarea acestei ipoteze. (4)
(2) www.lupusmn.org
(3) What is lupus? Fast facts: an easy-to-read series of publications for the public, link: https://www.niams.nih.gov/Health_Info/Lupus/lupus_ff.asp
(4) Pregnancy in systemic lupus erythematosus, link: https://pmj.bmj.com/content/77/905/157.full
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ce sanse am sa duc sarcina mai departe
- Trombofilia si sarcina?
- Epilepsia in timpul sarcinii
- Avort si sexul
- As dori o intrerupere de sarcina, dar sunt in strainatate
- Intr-o dilema mare!
- Al cui poate fi copilul
- Menstruatie
- Dupa sarcina oprita in evolutie la 37 de saptamani
- Am ramas gravida si sunt purtatoare de virus hepatita b