Alcoolul ar putea avea un efect de contracarare a riscului de boli cardiovasculare (studiu)

©

Autor:

Alcoolul ar putea avea un efect de contracarare a riscului de boli cardiovasculare (studiu)
Un studiu condus de Boston University School of Public Health și Friedman School of Nutrition Science and Policy de la Tufts University, oferă o perspectivă nouă asupra relației complexe dintre consumul de alcool și progresia bolilor cardiovasculare (BCV). Cercetătorii au identificat 60 de metaboliți circulanți asociați cu consumul de alcool și efectele lor asupra riscului de boli cardiovasculare.
Publicat în BMC Medicine, studiul a analizat efectele consumului de alcool asupra riscului de BCV, axându-se pe prezența anumitor metaboliți circulanți - molecule produse în timpul sau după metabolizarea unei substanțe. Dintre cei 60 de metaboliți, șapte au asociat consumul moderat de alcool pe termen lung de un risc crescut de BCV, iar trei metaboliți au asociat acest tip de consum de un risc scăzut de BCV.

Aceste descoperiri ajută la înțelegerea mecanismelor moleculare ale consumului de alcool pe termen lung și subliniază necesitatea cercetărilor suplimentare asupra acestor metaboliți pentru a informa prevenirea și tratamentul țintit al BCV legat de alcool.

Cercetătorii au examinat probe de sânge pentru a măsura asocierea dintre consumul mediu cumulativ pe 20 de ani de bere, vin și lichior și 211 metaboliți la 2.428 de participanți la Framingham Heart Study Offspring Study. Dintre cele 60 de metaboliți asociați cu consumul de alcool, 13 au avut o asociere mai puternică cu consumul de alcool la femei decât la bărbați. Consumul diferitelor tipuri de alcool a fost legat de diferite răspunsuri metabolomice, iar în aproximativ două treimi din cei 60 de metaboliți, nivelurile mai ridicate de plasmă au fost detectați la participanții care au consumat cantități mai mari de alcool.

Studiul evidențiază efectele complexe ale consumului de alcool asupra sănătății cardiovasculare și generează o ipoteză utilă pentru cercetările viitoare. Autorii studiului subliniază necesitatea validării descoperirilor printr-o cercetare la scară mai mare și cu populații de studiu mai diverse pentru a ilustra relațiile complexe dintre consumul de alcool, caracteristicile metaboliților și riscul cardiovascular.

sursa: News Medical
foto: Tufts University

Data actualizare: 29-11-2023 | creare: 29-11-2023 | Vizite: 796
Bibliografie
Alcohol consumption may have counteractive effects on heart disease risk, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20231127/Alcohol-consumption-may-have-counteractive-effects-on-heart-disease-risk-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de alcool pentru o perioadă lungă de timp crește riscul de hipertensiune arterială
  • Un nou studiu explică de ce consumul moderat de alcool reduce riscul cardiovascular
  • Alcoolul în cantități mici și moderate scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare prin reducerea stresului
  •