Artere înfundate cu grăsimi saturate - o teorie eronată

©

Autor:

Artere înfundate cu grăsimi saturate - o teorie eronată
Specialiștii avertizează că teoria arterelor „înfundate de grăsimile saturate” - cauză a bolilor coronariene este greșită. Aceștia spun că este momentul să ne axăm pe importanța „alimentelor adevărate”, plimbărilor în pas alert și diminuarea stresului, mai degrabă decât pe eliminarea grăsimilor saturate din alimentație, atunci când se află în discuție prevenția bolilor cardiovasculare.

Medicii își sprijină afirmațiile pe lipsa dovezilor științifice privind asocierea între consumul de grăsimi saturate și riscul crescut de boli cardiovasculare, diabet și deces. În plus, se invocă numărul mare de studii clinice care arată că inserția stenturilor ce lărgesc arterele îngustate nu reduce riscul de atac de cord sau deces.

Afirmațiile de mai sus au fost incluse într-un editorial publicat în revista British Journal of Sports Medicine, având ca autori Dr. Aseem Malhotra de la Lister Hospital, Stevenage, Prof. Rita Redberg de la UCSF School of Medicine, San Francisco și Dr. Pascal Meier de la University Hospital Geneva.

Cel mai bun factor predictor pentru riscul de boli cardiovasculare este un raport colesterol total - colesterol HDL (lipoproteine cu densitate ridicată) ridicat, mai degrabă decât un colesterol LDL (lipoproteine cu densitate scăzută) scăzut. Iar acest raport poate fi scăzut rapid, cu ajutorul unor modificări în dietă, ca înlocuirea carbohidraților rafinați cu grăsimi sănătoase (nuci, ulei de măsline).

Însă aspectul esențial în prevenția acestor boli este mișcarea - doar 30 de minute de activitate moderată pe zi, timp de trei sau mai multe ori pe săptămână fac minuni în reducerea factorilor de risc biologici la adulții sedentari. Totodată, nu trebuie trecut cu vederea impactul stresului cronic, care pune în stare de alertă permanentă răspunsul inflamator al organismului.

„Bolile coronariene sunt afecțiuni inflamatorii și pot fi prevenite în mod eficient mergând pe jos 22 de minute zilnic și consumând alimente neprocesate”, concluzionează autorii lucrării.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 27-05-2019 | creare: 27-04-2017 | Vizite: 3169
Bibliografie
1. Popular belief that saturated fats clog up arteries 'plain wrong', say experts, link: https://medicalxpress.com/news/2017-04-popular-belief-saturated-fats-clog.html
2. Saturated fat does not clog the arteries: coronary heart disease is a chronic inflammatory condition, the risk of which can be effectively reduced from healthy lifestyle interventions, link: http://bjsm.bmj.com/content/early/2017/03/31/bjsports-2016-097285
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • Vitamina C - asociată cu reducerea riscului de boli cardiovasculare și moarte prematură
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum