O proteină imunitară poate reprezenta o cauză a bolilor cardiovasculare

©

Autor:

O proteină imunitară poate reprezenta o cauză a bolilor cardiovasculare
O proteină produsă de sistemul imunitar, numită suPAR, ar putea fi responsabilă pentru apariția aterosclerozei, principala cauză de deces în țările dezvoltate, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan. Studiul ar putea duce la apariția unui tratament al bolilor cardiovasculare, cu eficacitate ridicată. Potrivit estimărilor cercetătorilor, tratamentul ar putea fi dezvoltat în următorii cinci ani.
În prezent, tratamentul bolilor cardiovasculare presupune diminuarea factorilor de risc, accentul fiind pus pe controlul tensiunii arteriale și al nivelului colesterolului. Deși adoptate la scară largă, măsurile de prevenire a bolilor cardiovasculare s-au dovedit ineficiente, dată fiind rata mare de apariție a acestor boli și numărul mare de decese înregistrate anual.

În cadrul studiului actual, cercetătorii și-au propus să identifice o cauză precisă a aterosclerozei, pentru a putea să acționeze direct asupra acesteia. Ipoteza cercetătorilor, potrivit cărora suPAR, un marker al bolilor cardiovasculare, poate cauza aterosclerozei, a fost confirmată în analizele efectuate pe oameni. Studiul furnizează primele dovezi ale implicării unei componente a sistemului imunitar în dezvoltarea aterosclerozei, despre care autorii declară că „îndeplinește toate cerințele pentru a deveni o țintă promițătoare pentru tratamentul aterosclerozei”.

Proteina suPAR (receptor solubil al activatorului de plasminogen al urokinazei), produsă de măduva osoasă, acționează ca un regulator pentru activitatea sistemului imunitar. Studii anterioare au arătat că suPAR este un marker al bolilor cardiovasculare. Studiul actual oferă primele dovezi ale faptului că nivelurile ridicate ale proteinei reprezintă, de fapt, o cauză a bolilor cardiovasculare.

sursa: Science Daily
foto: Justine Ross, Michigan Medicine

Data actualizare: 22-12-2022 | creare: 22-12-2022 | Vizite: 297
Bibliografie
New immune target to treat cardiovascular disease discovered, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221215104557.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pentru sănătatea inimii, luați cu precauție suplimente de calciu!
  • Care este legătura dintre hormonii tiroidieni și riscul aterosclerotic?
  • Risc scăzut de ateroscleroză la persoanele care iau micul dejun
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum